krem z batatów, buraków, jabłka i kaszy jaglanej

110 min
4 porcje
674 kcal
krem z batatów, buraków, jabłka i kaszy jaglanej
✍️ Opis autora:

Wiem, że teoretycznie jest jeszcze lato i choć nie jest za ciepło, chodzę z gołymi nogami i udaję, że nie jest mi zimno. Z drugiej strony, liście są zdecydowanie bardziej żółte, niż były jakiś czas temu, a na półkach straganów pojawiają się dynie i buraki. Naprawdę chciałam celebrować lato najdłużej, jak to możliwe, ale chyba jednak nie dam rady: moje serce trochę tęskni już za jesienią (takiej prawdziwej nie widziałam, odkąd wyjechałam z Polski 3,5 roku temu, ale od 3 tygodni jesteśmy w Paryżu, więc nadrobię zalegliwości) i zrobiłam krem z batatów, buraków i jabłka.

Takie połączenie może nie każdego przekonuje, ale poważnie wyszło smacznie, a do tego jest to niezła bomba witaminowo-minerałowa, która postawi Cię na nogi, gdy za oknem szaro i deszczowo. Bonus: ten kolor.

W kremie znalazł się też składnik, którego chyba ciężko wyczuć, ale dzięki niemu jest bardziej pożywnie i rozgrzewająco: kasza jaglana. Tylko pół szklanki, ale powoduje, że miseczka zupy z dodatkami jest tak sycąca, że można się nią najeść!

W zupach krem najbardziej lubię dodatki: prażone pestki, orzechy, grzanki, chrupiące warzywa lub owoce, sery, jogurt, śmietanę czy mleko kokosowe. Sama zupa potrafi być zupełnie zwyczajna, a dopiero odpowiednio przyodziana nabiera wyrazu, więc traktuje ją jako bazę do czegoś bardziej wyjątkowego. Dzisiejsza jest dość buraczana, słodkawa, dodałam więc słonej fety, pokrojonego jabłka i chrupiących pestek dla kontrastu.

Rozgrzewający krem z batatów i buraków – wegetariańska zupa bogata w antyoksydanty. Kluczowe składniki to bataty, buraki i kasza jaglana, które nadają daniu gęstą konsystencję i słodko-ziemisty smak. Gotowanie zajmuje 90 minut, ale samo przygotowanie to tylko 20 minut. Zupa dostarcza błonnika i witamin, wspierając odporność dzięki kurkumie i imbiru. Idealna na jesienny obiad lub kolację. Podawaj z prażonymi pestkami dyni i świeżym koperkiem dla dodatkowej chrupkości.
🍽️ Obiady 🍲 Zupy 🍂 Jesienne 🫐 Antyoksydacyjne 🌾 Wysokobłonnikowe
20 min
Przygotowanie
90 min
Gotowanie
110 min
Łącznie

Zobacz pełny przepis

Ten przepis pochodzi z zewnętrznego bloga. Kliknij poniżej, aby przejść do oryginalnej strony.

Przejdź do bloga

Ocena

Oceń ten przepis

Zaloguj się, aby ocenić

Wartości odżywcze

Kalorie
Białko
Węglowodany
Tłuszcze

Składniki i porcje

Dostosuj liczbę porcji:
x
0.25x Oryginał: 4 porcji 10x
/19 składników zaznaczonych

Składniki dla :

x
porcji
/19
zaznaczonych

Podobne przepisy

Inne przepisy z podobnymi kategoriami

Wiosenna zupa ze szparagami
🥛 Wegetariańska

Wiosenna zupa ze szparagami

Zupa ze szparagami, szpinakiem, porem, selerem naciowym i kapustą. Zielone minestrone, czyli bardzo wiosenna zupa. Pyszna i jakże zdrowa !

35 min
4
455
Z
Zielonysrodek.pl
Chłodnik z buraka
🥛 Wegetariańska

Chłodnik z buraka

Chłodnik z buraka, ekspresowy, zaledwie kilka składników. Pyszny i kremowy, idealny na upalne dni! Do tego super zdrowy !

100 min
4
255
Z
Zielonysrodek.pl
krem z bakłażana, papryki i pomidorów z chipsami z parmezanu
🥛 Wegetariańska

krem z bakłażana, papryki i pomidorów z chipsami z parmezanu

No to mamy upały, przynajmniej tutaj w Nicei. Gorąco, że ledwo łapię oddech, więc postanowiłam zrobić zupę z pieczonych warzyw …

85 min
4
Z
Zielonysrodek.pl
krem z dyni i pomidorów o aromacie delikatnie świątecznym
🥛 Wegetariańska

krem z dyni i pomidorów o aromacie delikatnie świątecznym

Zaraz koniec listopada i jakoś nie mogę przestać myśleć o piernikach! I barszczu. W tym roku pierwszy raz spędzimy Święta …

45 min
4
415
Z
Zielonysrodek.pl