
Wiem, że teoretycznie jest jeszcze lato i choć nie jest za ciepło, chodzę z gołymi nogami i udaję, że nie jest mi zimno. Z drugiej strony, liście są zdecydowanie bardziej żółte, niż były jakiś czas temu, a na półkach straganów pojawiają się dynie i buraki. Naprawdę chciałam celebrować lato najdłużej, jak to możliwe, ale chyba jednak nie dam rady: moje serce trochę tęskni już za jesienią (takiej prawdziwej nie widziałam, odkąd wyjechałam z Polski 3,5 roku temu, ale od 3 tygodni jesteśmy w Paryżu, więc nadrobię zalegliwości) i zrobiłam krem z batatów, buraków i jabłka.
Takie połączenie może nie każdego przekonuje, ale poważnie wyszło smacznie, a do tego jest to niezła bomba witaminowo-minerałowa, która postawi Cię na nogi, gdy za oknem szaro i deszczowo. Bonus: ten kolor.
W kremie znalazł się też składnik, którego chyba ciężko wyczuć, ale dzięki niemu jest bardziej pożywnie i rozgrzewająco: kasza jaglana. Tylko pół szklanki, ale powoduje, że miseczka zupy z dodatkami jest tak sycąca, że można się nią najeść!
W zupach krem najbardziej lubię dodatki: prażone pestki, orzechy, grzanki, chrupiące warzywa lub owoce, sery, jogurt, śmietanę czy mleko kokosowe. Sama zupa potrafi być zupełnie zwyczajna, a dopiero odpowiednio przyodziana nabiera wyrazu, więc traktuje ją jako bazę do czegoś bardziej wyjątkowego. Dzisiejsza jest dość buraczana, słodkawa, dodałam więc słonej fety, pokrojonego jabłka i chrupiących pestek dla kontrastu.
Zobacz pełny przepis
Ten przepis pochodzi z zewnętrznego bloga. Kliknij poniżej, aby przejść do oryginalnej strony.
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Wiosenna zupa ze szparagami
Zupa ze szparagami, szpinakiem, porem, selerem naciowym i kapustą. Zielone minestrone, czyli bardzo wiosenna zupa. Pyszna i jakże zdrowa !
Chłodnik z buraka
Chłodnik z buraka, ekspresowy, zaledwie kilka składników. Pyszny i kremowy, idealny na upalne dni! Do tego super zdrowy !
krem z bakłażana, papryki i pomidorów z chipsami z parmezanu
No to mamy upały, przynajmniej tutaj w Nicei. Gorąco, że ledwo łapię oddech, więc postanowiłam zrobić zupę z pieczonych warzyw …
krem z dyni i pomidorów o aromacie delikatnie świątecznym
Zaraz koniec listopada i jakoś nie mogę przestać myśleć o piernikach! I barszczu. W tym roku pierwszy raz spędzimy Święta …