
Krem z pomidorów, niby taki banał, każdy pewnie posiada swój ulubiony przepis. Ale jednak, kilka małych sztuczek powoduje, że zwykła zupa staje się niezwykłym doznaniem dla kubeczków smakowych. Przedstawiam najlepszy krem z pieczonych pomidorów, z tajemnym składnikiem: karmelizowanym czosnkiem.
Karmelizowanego czosnku nie należy się bać, niektórzy mogą pomyśleć, że skoro brązowy, pewnie jest gorzki. Nic bardziej mylnego! Tak upieczony nabiera głębi, traci swą moc i jest tak dobry, że chętnie jadłabym całą główkę rozsmarowaną na świeżej bagietce. I idealnie pasuje do pomidorów, podkreśla ich smak, wydobywając to, co najlepsze. Więc żeby było co wydobywać:
pomidory muszą być dojrzałe i słodkie. Te z zimy, czy wiosny, raczej się nie nadadzą.
Duże znaczenie będzie miał też oczywiście bulion, jeśli użyjemy kostki rosołowej, na pewno nie uzyskamy tak dobrego efektu, jak w przypadku tego domowego.
Zobacz pełny przepis
Ten przepis pochodzi z zewnętrznego bloga. Kliknij poniżej, aby przejść do oryginalnej strony.
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
potrawka wiosenna ze szparagami, bobem, młodymi ziemniakami i soczewicą
Niby wiosna, niby maj, a pada śnieg. Jak żyć? Sezon truskawkowy prawie w pełni, a wiosna się gdzieś schowała. Chętnie …
Kapusta z grzybami leśnymi
Kapusta z grzybami leśnymi to jedno z tych dań, które nie tylko rozgrzewa w chłodne dni, ale także przenosi nas …
krem z ziemniaków z zieloną cebulką i serem
krem z ziemniaków z zieloną cebulką. przepyszny, szczególnie posypany pysznymi grzankami.
zupa marchewkowa z kolendrą
Zupa marchewkowa z dużą ilości kolendry: liści jak i nasion. Aromatyczna, szybka w przygotowaniu.