kremowe risotto ze szparagami z dodatkiem skórki z cytryny

45 min
3 porcje
357 kcal
kremowe risotto ze szparagami z dodatkiem skórki z cytryny
✍️ Opis autora:

Risotto ze szparagami to jedno z moich ulubionych wiosennych dań. Proste w przygotowaniu, pyszne i zawiera mój najukochańszy składnik. Wino. A poważnie to wiadomo, że chodzi o te śliczne zielone roślinki, które są super zdrowe, o czym pisałam przy okazji tej sałatki i dzięki którym wiosna pachnie zupełnie inaczej.

Jest to jedno z tych dań, z którego prawie nigdy nic nie zostaje na następny dzień. Wczoraj jedliśmy z rybą, więc byłam pewna, że dziś czeka mnie dojadanie resztek, a jedyne co mi zostało, to wylizanie garnka. Ale jestem spokojna, bo wiem, że zrobię je znowu za tydzień. I tak będę jeść, aż skończy się sezon na szparagi.

Risotto ze szparagami, jak każde inne, wbrew pozorom robi się bardzo prosto. Podstawą jednak będzie dobry bulion (wywar) i trochę cierpliwości, bo risotto lubi być często mieszane. Im więcej miłości mu poświęcimy, tym bardziej będzie kremowe.

I uwaga na koniec: lubię risotto dość al dente, porównując do innych przepisów, używam zdecydowanie mniej płynu. Więc miej to uwadze, jeśli robisz podobne po raz pierwszy.

Kremowe risotto ze szparagami – wegetariańskie comfort food o wyjątkowym aromacie. Kluczowe składniki to świeże szparagi, ryż arborio i cytrusowa nuta ze skórki cytryny. Przygotowanie zajmuje 45 minut, ale warto poczekać na ten wyjątkowy smak. Szparagi dostarczają kwasu foliowego i błonnika, wspierając układ trawienny. Idealne danie na wiosenny obiad dla całej rodziny. Podawaj z dodatkiem startego parmezanu i kroplą prosecco dla eleganckiego akcentu.
15 min
Przygotowanie
30 min
Gotowanie
45 min
Łącznie

Zobacz pełny przepis

Ten przepis pochodzi z zewnętrznego bloga. Kliknij poniżej, aby przejść do oryginalnej strony.

Przejdź do bloga

Ocena

Oceń ten przepis

Zaloguj się, aby ocenić

Wartości odżywcze

Kalorie
Białko
Węglowodany
Tłuszcze

Składniki i porcje

Dostosuj liczbę porcji:
x
0.25x Oryginał: 3 porcji 10x
/11 składników zaznaczonych

Składniki dla :

x
porcji
/11
zaznaczonych

Podobne przepisy

Inne przepisy z podobnymi kategoriami

Brak zdjęcia

🥛 Wegetariańska

Pomidorowe risotto z bakłażanem

Proste pomidorowe risotto z bakłażanem. Szybkie w przygotowaniu. Świetny dodatek do mięsa, ryby. Z dużą ilością parmezanu i pietruszki (lub …

45 min
2
693
Z
Zielonysrodek.pl
risotto z bobem, cukinią, cytryną i miętą
🥛 Wegetariańska

risotto z bobem, cukinią, cytryną i miętą

risotto z bobem, cukinią, cytryną i miętą. pyszne, kremowe risotto, z dużą ilością warzyw. idealne na letni obiad lub dodatek …

45 min
4
440
Z
Zielonysrodek.pl
makaron ze szparagami, cytryną, pietruszką, chili i parmezanem
🥛 Wegetariańska

makaron ze szparagami, cytryną, pietruszką, chili i parmezanem

Prosty makaron ze szparagami z czosnkiem, chili, pietruszką, masłem i cytryną. Posypany parmezanem stanowi idealny lekki letni obiad czy dodatek …

25 min
2
544
Z
Zielonysrodek.pl
gnocchi ze szpinakiem, ricottą oraz palonym masłem szałwiowym
🥛 Wegetariańska

gnocchi ze szpinakiem, ricottą oraz palonym masłem szałwiowym

Przepis na gnocchi ze szpinakiem, ricottą i parmezanem. Podsmażone na palonym maśle z szałwią. Proste danie, które zachwyci tych dużych …

45 min
2
432
Z
Zielonysrodek.pl