Kremowy hummus z dynią

80 min
4 porcje
285 kcal
Kremowy hummus z dynią
✍️ Opis autora:

Oficjalnie nastała jesień, a wraz z nią sezon na dynię. I dla mnie jest to wystarczający powód, żeby kochać tę porę roku! Piękna, pomarańczowa, idealna do tak wielu dań na słono, jak i na słodko.

Z tej okazji chciałabym dziś przedstawiam hummus z dynią (ponieważ ciągle jestem w klimacie cieciorkowym!). Aromatyczny, rozpływający się w ustach, kremowy. Czy można wymagać więcej od hummusu?

Sekretem kremowego hummusu jest odpowiednie ugotowanie ziaren cieciorki, a następnie obranie ich z błonek.

Obranie ziaren może wydawać się żmudną pracą, ale faktycznie jest to dużo prostsze niż mogłoby się wydawać- zajmuje raptem 10 minut, a efekty są tego warte.

Kolejnym ważnym składnikiem hummusu jest tahina, czyli pasta z nasion sezamu, albo po prostu masło sezamowe. Robi się je podobnie jak masło orzechowe, tylko potrzebny jest mikser o bardzo dużej mocy. Tahina ma piękną, aksamitną konsystencję i to w dużej mierze dzięki niej hummus jest taki gładki.

Ostatni, tytułowy składnik dzisiejszej pasty to dynia. Najlepiej nada się hokkaido, ze względu na swój mocno pomarańczowy i suchy miąższ. Ale każda inna też będzie odpowiednia, pod warunkiem, że nie będzie zbyt wodnista. A puree przygotowałam przez zmielenie blenderem upieczonej wcześniej dyni.

Kremowy hummus z dynią – wegańska i bezglutenowa przekąska pełna jesiennego smaku. Główną rolę grają tu ciecierzyca, dyniowe purée i tahina, które nadają aksamitną konsystencję. Przygotowanie zajmuje zaledwie 20 minut aktywności (plus gotowanie). Bogate w błonnik (8g/porcję) wspiera trawienie i dostarcza probiotyków. Idealny na imprezowe przekąski lub zdrowe smarowidło do kanapek dla dzieci. Podawaj z pieczywem pełnoziarnistym i świeżymi warzywami.
🥨 Przekąski 👶 Dla dzieci 🤗 Comfort food 🌾 Bezglutenowe 🦠 Probiotyczne 🌾 Wysokobłonnikowe
20 min
Przygotowanie
60 min
Gotowanie
80 min
Łącznie

Zobacz pełny przepis

Ten przepis pochodzi z zewnętrznego bloga. Kliknij poniżej, aby przejść do oryginalnej strony.

Przejdź do bloga

Ocena

Oceń ten przepis

Zaloguj się, aby ocenić

Wartości odżywcze

Kalorie
Białko
Węglowodany
Tłuszcze

Składniki i porcje

Dostosuj liczbę porcji:
x
0.25x Oryginał: 4 porcji 10x
/13 składników zaznaczonych

Składniki dla :

x
porcji
/13
zaznaczonych

Podobne przepisy

Inne przepisy z podobnymi kategoriami

Idealny wegański ranch dressing – jak w Ameryce!
🌱 Wegańska

Idealny wegański ranch dressing – jak w Ameryce!

...wegański ranch dressing powinien być kremowy, wyrazisty (ale nie nachalny), kwaśny, pełen ziołowego aromatu a nawet dosyć...

10 min
1
691
V
Veganhigh.pl
Najlepszy Wegański Majonez z Aquafaby – innego nie będziesz jeść!
🌱 Wegańska

Najlepszy Wegański Majonez z Aquafaby – innego nie będziesz jeść!

...Wam wegański majonez z aquafaby - apetyczny, o odpowiedniej konsystencji, nieskomplikowany, jednym słowem: idealny. Bo na to zasługujecie!

11 min
1
2182
V
Veganhigh.pl
Masło Orzechowe-Miso czyli Sos Przepełniony Umami
🌱 Wegańska

Masło Orzechowe-Miso czyli Sos Przepełniony Umami

Gama zastosowań miso jest bardzo szeroka, a ja chciałbym Wam dziś przedstawić bardzo łatwy sposób na jego wykorzystanie. Przed Wami …

5 min
1
386
V
Veganhigh.pl
Hummus ze szparagami
🌱 Wegańska

Hummus ze szparagami

Wiosenny przepis na pastę? Proszę bardzo!

15 min
1
1431
B
Blendman.pl