
Oficjalnie nastała jesień, a wraz z nią sezon na dynię. I dla mnie jest to wystarczający powód, żeby kochać tę porę roku! Piękna, pomarańczowa, idealna do tak wielu dań na słono, jak i na słodko.
Z tej okazji chciałabym dziś przedstawiam hummus z dynią (ponieważ ciągle jestem w klimacie cieciorkowym!). Aromatyczny, rozpływający się w ustach, kremowy. Czy można wymagać więcej od hummusu?
Sekretem kremowego hummusu jest odpowiednie ugotowanie ziaren cieciorki, a następnie obranie ich z błonek.
Obranie ziaren może wydawać się żmudną pracą, ale faktycznie jest to dużo prostsze niż mogłoby się wydawać- zajmuje raptem 10 minut, a efekty są tego warte.
Kolejnym ważnym składnikiem hummusu jest tahina, czyli pasta z nasion sezamu, albo po prostu masło sezamowe. Robi się je podobnie jak masło orzechowe, tylko potrzebny jest mikser o bardzo dużej mocy. Tahina ma piękną, aksamitną konsystencję i to w dużej mierze dzięki niej hummus jest taki gładki.
Ostatni, tytułowy składnik dzisiejszej pasty to dynia. Najlepiej nada się hokkaido, ze względu na swój mocno pomarańczowy i suchy miąższ. Ale każda inna też będzie odpowiednia, pod warunkiem, że nie będzie zbyt wodnista. A puree przygotowałam przez zmielenie blenderem upieczonej wcześniej dyni.
Zobacz pełny przepis
Ten przepis pochodzi z zewnętrznego bloga. Kliknij poniżej, aby przejść do oryginalnej strony.
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Idealny wegański ranch dressing – jak w Ameryce!
...wegański ranch dressing powinien być kremowy, wyrazisty (ale nie nachalny), kwaśny, pełen ziołowego aromatu a nawet dosyć...
Najlepszy Wegański Majonez z Aquafaby – innego nie będziesz jeść!
...Wam wegański majonez z aquafaby - apetyczny, o odpowiedniej konsystencji, nieskomplikowany, jednym słowem: idealny. Bo na to zasługujecie!
Masło Orzechowe-Miso czyli Sos Przepełniony Umami
Gama zastosowań miso jest bardzo szeroka, a ja chciałbym Wam dziś przedstawić bardzo łatwy sposób na jego wykorzystanie. Przed Wami …