Czy wiecie, że już w XVII wieku znano w Polsce około 200 przepisów na przeróżne zupy? Gdy pochylamy się nad talerzem z kapuśniaczkiem czy z grochówką, to nie rozmyślamy nad obfitością ciekawych przepisów na rozmaite zupy w polskich książkach kucharskich. Dla nas to codzienność… A jednak warto mieć świadomość, że polska kuchnia zupami stoi i tym także wyróżnia się wśród kuchni świata.
Naszą narodową sympatię do zup zrozumiała i wspaniale wykorzystała Monika Honory. Jej książki nie tylko pokazują, że zupy są pyszne i istnieją na nie dziesiątki świetnych (nowoczesnych!) przepisów. Dodatkowo udowadniają, że zupy to posiłki zdrowe i polecane dla osób zmagających się z nadprogramowymi kilogramami. Jeśli jeszcze nie widzieliście jej zupowych propozycji, to bardzo polecam rozejrzeć się w…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Flaczki z boczniaków (wegańskie)
Flaczki z boczniaków dzięki dużej ilości aromatycznych przypraw mają charakter tradycyjnych flaków. Idealne na chłodne wieczory i nie tylko!
Zupa kalafiorowa bez mięsa
Kiedy zastanawiamy się nad zdrowym, pożywnym i wegetariańskim daniem, które jednocześnie rozgrzeje w chłodne dni, często wybieramy zupy. Jednak zdarza …
Orzechowy bulion z pieczonych warzyw
Bulion z pieczonych warzyw to wcale nie taki trudny orzech do zgryzienia! Co zrobić, aby nasz bulion był yummy, mimo …
WEGAŃSKA ZUPA OGÓRKOWA
Wiele pisać nie będę, to moja ulubiona zupa z dzieciństwa - ogórkowa. Tym razem w klasycznej wersji, zabielana sojową śmietanką …