Kulebiak, strucla, zawijaniec, sztrudel, pieróg – drożdżowe ciasto wypełnione farszem z kapusty ma w Polsce wiele różnych nazw. Kiedy już się je zrobi to zawsze zachwyca wszystkich gości i od razu zajmuje centralne miejsce na stole. No właśnie, ale robi się je chyba nieczęsto, bo wiele osób wciąż boi się ciasta drożdżowego i uważa je za trudne do zrobienia. Tymczasem faszerowane, drożdżowe ciasto jest proste jak drut, udaje się naprawdę zawsze i każdemu – niezależnie od nazwy.
Nie jestem pewna skąd wziął się przesąd mówiący, że ciasta drożdżowe są trudne i nie zawsze rosną. Być może to przez dawne czasy, kiedy można było kupić w sklepach stare drożdże; być może przez dawne nieprecyzyjne miary (dać tyle mąki ile mleko zabierze) albo, najpewniej, przez złe doświadczenia z niewegańs…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Pierogi z kapustą i grzybami (wegańskie)
Pierogi z kapustą i grzybami to klasyka kuchni polskiej. Tak bardzo je lubię, że często przygotowuję również poza sezonem świątecznym.
Pasztet jaglalano-soczewicowy z włoszczyzną
Idealne danie na wykorzystanie włoszczyzny po gotowaniu zupy! Pasztet jaglalano-soczewicowy z włoszczyzną rewelacyjnie smakuje samodzielni...
ŚWIĄTECZNE GOŁĄBKI Z SEITANEM, KASZĄ GRYCZANĄ I GRZYBAMI
U mnie w domu nigdy nie było tradycji jedzenia gołąbków w święta, jadło się je zwykle bez okazji. W tym …
Jabłka faszerowane kiszoną kapustą
Blog z roślinnymi przepisami – wolnymi od mięsa, nabiału i produktów pochodzenia zwierzęcego.