Rzadko korzystam z przepisów od początku do końca – zawsze zmieniam proporcje, kombinuję ze świeżymi ziołami i przyprawami. Ale niektórych przepisów po prostu nie wypada zmieniać – zwłaszcza przepisów Nigela Slatera.
Książki i felietony Nigela Slatera to prawdziwa biblia wegetariańskich i wegańskich przepisów. Ten brytyjski kucharz i pisarz (a może odwrotna kolejność byłaby lepsza?) wie wszystko o warzywach i owocach, a w dodatku pisze o nich w taki sposób, że nie wiadomo, czy czytać dalej czy od razu biec do kuchni. Jego przepis możecie znaleźć na przykład tutaj, ale jeszcze lepiej jest kupić jedną z jego książek albo obejrzeć ten film.
Na podstawie przepisu Nigela Slatera z książki Tender II.
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Sushi z ogórkiem, wegańskie
Sushi z ogórkiem, czyli kolejna odsłona wegańskiego sushi, tym razem chyba z klasyką, ogórkiem i sałatą. Jak już pisałam ostatnio …
Sos serowy z ziemniaka, ale bez sera!
Wygląda jak sos serowy, smakuje jak sos serowy.. ale sera wcale tam nie ma! Sos serowy z ziemniaka jest naprawdę …
Moskole – góralskie placki z gotowanych ziemniaków (wegańskie)
Moskole to wegańskie placki z gotowanych ziemniaków. Z zewnątrz chrupiące, w środku miękkie, rewelacyjnie smakują z masłem czosnkowym!
Kotlety jaglane z soczewicą, wegańskie
Kotlety są delikatnie chrupiące i miękkie w środku. Są tak dobre, że prawie nie było czego smażyć gdy zaczęłam się …