Wszyscy na pewno znają cukinię. Dostępna przez cały rok na sklepowych półkach, najczęściej zielona, czasem żółta, a czasami do tego w różnych rozmiarach oraz kształtach. Jednak w cukiniowym sezonie, który właśnie nadchodzi, warto też bliżej zapoznać się z jej kwiatami.
Kwiaty cukinii dzielą się na męskie i żeńskie. Te pierwsze osadzone są na łodyżce, te drugie dodatkowo mają u nasady malutką cukinię. W zależności od odmiany cukinii, mały owoc może mieć różne kolory i kształty. Można kupić je u rolników, na dobrze zaopatrzonych straganach, w gospodarstwach ekologicznych lub zerwać te z ogórka sąsiada. Wtedy warto pamiętać, aby zrywać kwiaty męskie, żeby nie zaszkodzić ilości zbiorów. A kiedy już wpadną w wasze ręce, możecie zrobić z nimi niemal wszystko: faszerować pastą z groszku…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Mus bardzo czekoladowy
Blog z roślinnymi przepisami – wolnymi od mięsa, nabiału i produktów pochodzenia zwierzęcego.
Wegańskie lody chałwowe
Blog z roślinnymi przepisami – wolnymi od mięsa, nabiału i produktów pochodzenia zwierzęcego.
Wegańskie lody czekoladowe z dwóch składników!
Bajecznie kremowe, delikatnie słodkie, zdrowe i bardzo proste w przygotowaniu! - oto domowe, wegańskie lody idealne ;)
Wegańska tarta serowa ze szparagami i słoną kruszonką
Dziś przed Wami wegańska tarta, której nadzienie smakuje serowo i jest pełne zielonych szparagów, pieczonych batatów oraz białka z tofu.