Przeciętny Koreańczyk zjada go 22 kg rocznie, magazyn Health uznał je za jedno z najzdrowszych dań świata, historia jego wytwarzania sięga 1000 lat wstecz, a jakby tego było mało tradycja jego przygotowania została wpisana na Listę Światowego Dziedzictwa. Mowa oczywiście o koreańskiej kiszonej kapuście, czyli kimchi.
Kimchi to najpopularniejsze danie kuchni koreańskiej, a żeby nauczyć się porządnie je robić pojechałam aż do Korei Południowej, gdzie zjadłam i kroiłam niezliczone ilości kapusty. Dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi oraz właściwościom zdrowotnym kimchi podbiło serca i brzuchy kucharzy na całym świecie. Kwaśne, pikantne i słone; świetnie smakuje jako przystawka, dodatek do dania głównego, a nawet składnik zup oraz gulaszy. W każdej części Korei przygotowuje si…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Koktajl z kiwi
Koktajl z kiwi czyli kolejna odsłona koktajli owocowych, tym razem o smaku kiwi. Poziom słodkości zależy od dojrzałości kiwi, ja …
Sałatka z kopru włoskiego (fenkułu) z pomarańczą
Sałatka z kopru włoskiego (fenkułu) z pomarańczą musi być jedną z najprostszych sałatek, jaką kiedykolwiek zrobiłam! Poza tytułowymi składnikami zawiera …
Domowe najlepsze mleko kokosowe
Pierwsza prawda na dziś jest taka: jeśli coś można kupić, to na pewno można to zrobić samemu w domu. Druga: …
Kiszone cytryny
Jak zrobić kiszone cytryny i co to właściwie są kiszone cytryny? Inaczej confit z cytryn. Najlepszy sposób na cytryny!