Cały letni urlop korzystaliśmy z dobrodziejstw ogródków mojej cioci i mamy Pauliny. Nie dość, że objedliśmy się owoców to jeszcze w gratisie dostaliśmy jarmuż, ogórki, papryki, fasolę, pomidory i kilkanaście cukinii. W domu rodzinnym, gdy tylko przychodził sezon na tę ostatnią gotowaliśmy leczo, w którym cukinii było zdecydowanie więcej niż papryki. Przez wiele lat myślałem, że leczo to danie z cukinii, a nie papryki! Mimo tego, że już wiem, że papryki powinno być więcej to nadal kontynuuję rodzinną tradycję gotowania tego dania z większą ilością cukinii. Oczywiście wsadem było też sporo średniej jakości kiełbasy lub boczku. My obędziemy się bez nich, ale wędzonka to dla mnie nieodzowny element. W efekcie, moje wegańskie leczo z cukinii, na które przepis znajdziecie poniżej ma…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Flaczki z boczniaków (wegańskie)
Flaczki z boczniaków dzięki dużej ilości aromatycznych przypraw mają charakter tradycyjnych flaków. Idealne na chłodne wieczory i nie tylko!
Zupa kalafiorowa bez mięsa
Kiedy zastanawiamy się nad zdrowym, pożywnym i wegetariańskim daniem, które jednocześnie rozgrzeje w chłodne dni, często wybieramy zupy. Jednak zdarza …
Orzechowy bulion z pieczonych warzyw
Bulion z pieczonych warzyw to wcale nie taki trudny orzech do zgryzienia! Co zrobić, aby nasz bulion był yummy, mimo …
WEGAŃSKA ZUPA OGÓRKOWA
Wiele pisać nie będę, to moja ulubiona zupa z dzieciństwa - ogórkowa. Tym razem w klasycznej wersji, zabielana sojową śmietanką …