Czy wyrzucacie warzywa po ugotowaniu wywaru na zupę? – nie warto! Można z nich przygotować przynajmniej kilka pysznych dań, a ten wegański pasztet zero waste jest jednym z nich!
W okresie jesienno-zimowym, gdy ciągle i ciągle gotuję nowe zupy, w mojej lodówce często można znaleźć zapas warzyw ugotowanych podczas przygotowywania wywaru warzywnego, bazy do zupy. Nie wyrzucam ich, czekają więc zwykle w lodówce lub zamrażalniku na swój moment i na mój pomysł!
Oczywiście, często trafiają na obiadowy talerz w postaci absurdalnie dobrego sosu do makaronu (który już Wam polecałam), ale… Noo… Nawet najlepszego sosu nie da się jeść co tydzień przez kilka miesięcy. Mam więc na te ugotowane warzywa także inne pomysły, a jednym z nich jest oczywiście pasztet!
Piszę „oczywiście”, b…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Piknikowa pasta kanapkowa z batatów, fasoli i prażonego słonecznika
Wegańskie kanapki na piknik lub wyprawę do lasu. Zdrowe, pyszne, pełne chrupiących warzyw i sycące. Czy to w ogóle możliwe? …
Jeden przepis, dwa wegańskie dania - makaron w kremowym sosie i pasta warzywno-orzechowa.
Jeden prosty przepis, jedno szybkie gotowanie, dwa wegańskie, pyszne dania! - brzmi dobrze? ;)
Pasztet z bobu
Chcesz zrobić najlepszy pasztet bezglutenowy? Koniecznie weź się za pasztet z bobu. Smakuje rewelacyjnie i jest prosty do zrobienia.
Falafel z piekarnika
Falafel z piekarnika to świetna alternatywa dla smażonego. Pieczony falafel zawiera znacznie mniej tłuszczu. Sam przepis jest bardzo prosty!