Czy jest taka zupa, która kojarzy mi się tylko z polskim latem i byłaby naprawdę trudna do odtworzenia o innej porze roku? Tak, to właśnie wegańska zupa kurkowa!
Śliczne, żółte kureczki pojawiają się w naszych lasach wcześnie, jeszcze przed wielką eksplozją jesiennych grzybów. Są tak bardzo charakterystyczne, że trudno byłoby pomylić je z jakimś trującym przedstawicielem gatunku. Są pyszne i niezwykle doceniane w kuchni. Zwarta struktura, charakterystyczny smak i „kurkowy” aromat sprawiają, że z przyjemnością wykorzystujemy kurki w sosach, zupach, jako dodatki do sałatek, kanapek, jajecznicy/tofucznicy, a także w farszach pierogów i krokietów. Marynujemy także kurki na zimę. Gdy mija sezon, świeże kurki znikają ze straganów, a w supermarketach możemy kupić czasem maleńkie…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
NAJPYSZNIEJSZA ZUPA KREM Z KUKURYDZY
Pyszna, aksamitnie kremowa zupa ze świeżej kukurydzy to zupa którą musicie spróbować koniecznie latem! Poza sezonem oczywiście można korzys...
Gazpacho czy salmorejo? Chłodnik ulubiony
Blog z roślinnymi przepisami – wolnymi od mięsa, nabiału i produktów pochodzenia zwierzęcego.
Zupa krem z cukinii
Cukinia jest warzywem, które przez praktycznie cały rok można dostać w marketach, ale sezon na nią przypada w lecie. To …
Podcos lubelski z czosnkiem i ziołami
Co to jest podcos lubelski?-to jakby zielone kaszotto z ziołami i młodą kapustką. Wiosenne, proste i odżywcze jedzenie, które robi …