makaron ze szparagami, cytryną, pietruszką, chili i parmezanem

25 min
2 porcje
544 kcal
makaron ze szparagami, cytryną, pietruszką, chili i parmezanem
✍️ Opis autora:

Nie mogę się nasycić szparagami, chyba nigdy mi tak nie smakowały. Zawsze myślałam, że są trochę przereklamowane. Owszem jadłam je z wielką chęcią, ale nie na taką potęgę jak teraz! Może jak się dowiedziałam, ile dobra w sobie kryją, zaczęły mi bardziej smakować? I wczoraj znowu miałam na nie ochotę, więc postanowiłam zrobić makaron ze szparagami, bez żadnych dodatków, a doprawiłam go czosnkiem, masłem, cytryną i chili i posypałam sporą dawką parmezanu, żeby wydobyć z nich to, co najlepsze.

Dodałam też pietruszki, ale parmezan, masło i pietruszka prawie zawsze idą w trójkącie, przynajmniej u mnie w kuchni. Cytrynę wykorzystałam kiszoną. Jak zawsze powiem: zrób sobie przysługę i przygotuj sobie słoik z kiszonymi cytrynami lub cytrynowy confit (jak kto woli). Niesamowite do ilu dań można takie cytryny dodawać i jak wspaniale współgrają prawie ze wszystkim!

Makaron użyłam soba, czyli gryczany, o ktorym więcej pisałam przy okazji makaronu soba z wołowiną.

Szparagów nie gotowałam, a jedynie podsmażyłam na patelni z aromatycznym masłem. Na koniec dodałam makaron, żeby wchłonął jak najwięcej smaków i podałam z parmezanem. Było to tak dobre, że spokojnie nadawałoby się na deser, nie dlatego, że było słodkie, ale po prostu nie musiałabym być głodna, żeby to jeść.

Wegański makaron soba ze szparagami i cytryną – lekki, orzeźwiający obiad gotowy w zaledwie 25 minut! Kluczowe składniki to świeże szparagi, aromatyczna kiszona cytryna i chrupiące płatki chili. Danie dostarcza witamin z grupy B z makaronu soba oraz błonnika ze szparagów, wspierając pracę jelit. Idealne na szybki lunch lub lekką kolację. Podawaj z dodatkiem świeżej pietruszki i skórki cytrynowej dla wyrazistego smaku. Proste, zdrowe i pełne wiosennych aromatów!
10 min
Przygotowanie
15 min
Gotowanie
25 min
Łącznie

Zobacz pełny przepis

Ten przepis pochodzi z zewnętrznego bloga. Kliknij poniżej, aby przejść do oryginalnej strony.

Przejdź do bloga

Ocena

Oceń ten przepis

Zaloguj się, aby ocenić

Wartości odżywcze

Kalorie
Białko
Węglowodany
Tłuszcze

Składniki i porcje

Dostosuj liczbę porcji:
x
0.25x Oryginał: 2 porcji 10x
/13 składników zaznaczonych

Składniki dla :

x
porcji
/13
zaznaczonych

Podobne przepisy

Inne przepisy z podobnymi kategoriami

Brak zdjęcia

🥛 Wegetariańska

Pomidorowe risotto z bakłażanem

Proste pomidorowe risotto z bakłażanem. Szybkie w przygotowaniu. Świetny dodatek do mięsa, ryby. Z dużą ilością parmezanu i pietruszki (lub …

45 min
2
693
Z
Zielonysrodek.pl
risotto z bobem, cukinią, cytryną i miętą
🥛 Wegetariańska

risotto z bobem, cukinią, cytryną i miętą

risotto z bobem, cukinią, cytryną i miętą. pyszne, kremowe risotto, z dużą ilością warzyw. idealne na letni obiad lub dodatek …

45 min
4
440
Z
Zielonysrodek.pl
kremowe risotto ze szparagami z dodatkiem skórki z cytryny
🥛 Wegetariańska

kremowe risotto ze szparagami z dodatkiem skórki z cytryny

Risotto ze szparagami to jedno z moich ulubionych wiosennych dań. Proste w przygotowaniu, pyszne i zawiera mój najukochańszy składnik. Wino. …

45 min
3
357
Z
Zielonysrodek.pl
gnocchi ze szpinakiem, ricottą oraz palonym masłem szałwiowym
🥛 Wegetariańska

gnocchi ze szpinakiem, ricottą oraz palonym masłem szałwiowym

Przepis na gnocchi ze szpinakiem, ricottą i parmezanem. Podsmażone na palonym maśle z szałwią. Proste danie, które zachwyci tych dużych …

45 min
2
432
Z
Zielonysrodek.pl