makaron ze szparagami, cytryną, pietruszką, chili i parmezanem

Nie mogę się nasycić szparagami, chyba nigdy mi tak nie smakowały. Zawsze myślałam, że są trochę przereklamowane. Owszem jadłam je z wielką chęcią, ale nie na taką potęgę jak teraz! Może jak się dowiedziałam, ile dobra w sobie kryją, zaczęły mi bardziej smakować? I wczoraj znowu miałam na nie ochotę, więc postanowiłam zrobić makaron ze szparagami, bez żadnych dodatków, a doprawiłam go czosnkiem, masłem, cytryną i chili i posypałam sporą dawką parmezanu, żeby wydobyć z nich to, co najlepsze.
Dodałam też pietruszki, ale parmezan, masło i pietruszka prawie zawsze idą w trójkącie, przynajmniej u mnie w kuchni. Cytrynę wykorzystałam kiszoną. Jak zawsze powiem: zrób sobie przysługę i przygotuj sobie słoik z kiszonymi cytrynami lub cytrynowy confit (jak kto woli). Niesamowite do ilu dań można takie cytryny dodawać i jak wspaniale współgrają prawie ze wszystkim!
Makaron użyłam soba, czyli gryczany, o ktorym więcej pisałam przy okazji makaronu soba z wołowiną.
Szparagów nie gotowałam, a jedynie podsmażyłam na patelni z aromatycznym masłem. Na koniec dodałam makaron, żeby wchłonął jak najwięcej smaków i podałam z parmezanem. Było to tak dobre, że spokojnie nadawałoby się na deser, nie dlatego, że było słodkie, ale po prostu nie musiałabym być głodna, żeby to jeść.
Zobacz pełny przepis
Ten przepis pochodzi z zewnętrznego bloga. Kliknij poniżej, aby przejść do oryginalnej strony.
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Pomidorowe risotto z bakłażanem
Proste pomidorowe risotto z bakłażanem. Szybkie w przygotowaniu. Świetny dodatek do mięsa, ryby. Z dużą ilością parmezanu i pietruszki (lub …
risotto z bobem, cukinią, cytryną i miętą
risotto z bobem, cukinią, cytryną i miętą. pyszne, kremowe risotto, z dużą ilością warzyw. idealne na letni obiad lub dodatek …
kremowe risotto ze szparagami z dodatkiem skórki z cytryny
Risotto ze szparagami to jedno z moich ulubionych wiosennych dań. Proste w przygotowaniu, pyszne i zawiera mój najukochańszy składnik. Wino. …
gnocchi ze szpinakiem, ricottą oraz palonym masłem szałwiowym
Przepis na gnocchi ze szpinakiem, ricottą i parmezanem. Podsmażone na palonym maśle z szałwią. Proste danie, które zachwyci tych dużych …