Kluski z makiem, makiełki, makówki – raz w roku cała Polska przygotowuje słodkie, świąteczne danie, którego istota jest bardzo podobna w większości domów choć różnią nas szczegóły.
A więc zawsze mamy: mak, makaron lub pieczywo, bakalie, orzechy, miód, masło i przyprawy. Do listy składników dołącza jednak zwykle tradycyjna „babcina” receptura i nagle okazuje się, że nawet w obrębie jednego regionu (ba! – jednej miejscowości!) to danie może różnie wyglądać w różnych domach! I nic w tym przecież złego… Dla mnie zawsze fascynującym przeżyciem było obserwowanie tego jak różnią się rodzinne świąteczne stoły w różnych domach, gdy miałam zaszczyt usiąść z domownikami. To właśnie wariacje na temat słodkiego dania z maku i bakalii były dla mnie zwykle najbardziej zaskakujące!
A dziś …
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
rolada piernikowa z gruszką i czekoladą
Chciałam upiec tradycyjny piernik, ale było już za późno. Z kolei od dawna marzyła mi się czekoladowa rolada z gruszką …
Pierniczki orkiszowe z miodem bez cukru
Ho ho ho! Mam nadzieję, że Mikołajki mieliście udane, buty były wypastowane, a w nich mnóstwo czekolady! Jest to piękna …
delikatne ciasteczka migdałowe z dżemem malinowym
Delikatne ciasteczka migdałowe. Z dodatkiem dżemu malinowego.
Bezowy makowiec
Czy słyszycie to tuptanie? Małymi kroczkami zbliżają się święta! Wolałabym, aby moje uszy nasłuchiwały skrzypienia zbliżających się sań po białym...