Po zdrowym, bezglutenowym makowcu czas na szczyptę tradycji. Wilgotne drożdżowe ciasto, mnóstwo słodkiego maku oraz gruba warstwa białego lukru. Oczywiście, jak babcia przykazała, z domową masą makową pełną samych najlepszych dodatków.
Makowce oraz drożdżówki z makiem to jedne z moich ulubionych wypieków. Od dziecka uwielbiałam wszystkie makowe ciasta i ciasteczka, a ulubioną drożdżówką, którą dziadek przynosił mi prawie codziennie z piekarni, była właśnie ta z makiem i grubą warstwą lukru – trochę ich zjadłam, więc naprawdę wiem co mówię. Nie dam się nabrać na makowce z cukierni, w których można znaleźć tylko cienką warstwę mdłego maku; nie przekona mnie masa makowa bez zapachu pomarańczy, rodzynek i migdałów; a już na pewno nie użyję tej ze sklepu, która tylko podszywa się pod …
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
trufle czekoladowo-kokosowe
Witaj grudniu! Jak wspaniale, że jesteś, bo już tęskniłam! A poważnie, to nie mogę uwierzyć, że to już! Przed chwilą …
WEGAŃSKA TARTA Z ORZECHAMI WŁOSKIMI I KARMELEM Z DAKTYLI
Kojarzycie bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych ciasto PECAN PIE? To moja polska i oczywiście wegańska wersja tej niezwykle aromatyczne...
TOFURNIK Z JABŁKAMI I CYNAMONEM NA SPODZIE CIASTECZKOWYM
Wśród moich przepisów znajdziecie masę propozycji na wegańskie wersje sernika, w tym wiele typowo świątecznych. Jednak jak co roku przed …
WEGAŃSKIE MIĘKKIE PIERNICZKI Z LUKREM KRÓLEWSKIM
Nie ma Świąt bez pierniczków, wiadomo! Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, ciasto nie wymaga długiego leżakowania, a lukier chłodzenia …