
Pamiętacie tekst z dzieciństwa „mięso zjedz, ziemniaki zostaw”. Ojj tutaj będzie na odwrót, bo mięsa nie będzie nawet kęsa!
Drogie dzieciaczki, jakie warzywo zabralibyście na bezludną wyspę? Bo ja ziemniaczki! Nic tak Was nie rozczuli i duszy nie otuli jak akasamitne maślane puree ziemniaczane. I właśnie dziś przygotowałam przepis, bo okazuje się, że nie wszystkim puree idzie gładko jak po maśle.
Do tego przygotuję sałatkę Cezara. Nie wiem czy pamiętacie jak skończył Cezar? Brutus wbił mu sztylet mówiąc „tak kończą tyrani”.
Ja nie będę Brutusem przeciwko Cezarowi, ale sałatkę zrobiłam po swojemu, według własnych zasad. Zgrillowałam sałatę rzymską, skropiłam ją cytryną, a do dressingu zamiast anchois dodałam kapary, oczywiście nie zapomniałam o grzankach i parmezanie. Znam przepisy na sos na bazie gotowego majonezu, ale ja polecam szlachetniejszą wersję z żółtkiem i domowym majonezem.
Mini sałaty rzymskie wrzuciłam na rozgrzany ruszt elektrycznego grilla, ale możecie śmiało sięgnąć także po patelnię do grillowania, albo żeliwną.
Zobacz pełny przepis
Ten przepis pochodzi z zewnętrznego bloga. Kliknij poniżej, aby przejść do oryginalnej strony.
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Pieczone bataty z awokado, granatem i fetą
Hej wariaty! Oto szybki przepis na pieczone bataty. Serwuję je z bombowymi dodatkami: granatem, awokado, kolendrą i serem feta. Prawdziwa …
Kotlety jajeczne z porem i surówka Waldorf
Rozklepujemy cienko kotlety schabowe, panierujemy boczniaki w panko, ugniatamy ziemniaki tłuczkiem by stworzyć aksamitne puree ziemniaczane. A...
Brukselka w sosie BBQ
Brukselka w sosie BBQ to świetna opcja dla osób, które na samą myśl o warzywach się wzdrygają. Bardzo łatwa do …
Cykoria pieczona
Nie wiesz co zrobić z cykorią? Zastanawiasz się z czym ją połączyć? Cykoria pieczona, to moim zdaniem, najlepsze rozwiązanie.