Maślane puree ziemniaczane i grillowana sałatka Cezara
Pamiętacie tekst z dzieciństwa „mięso zjedz, ziemniaki zostaw”. Ojj tutaj będzie na odwrót, bo mięsa nie będzie nawet kęsa!
Drogie dzieciaczki, jakie warzywo zabralibyście na bezludną wyspę? Bo ja ziemniaczki! Nic tak Was nie rozczuli i duszy nie otuli jak akasamitne maślane puree ziemniaczane. I właśnie dziś przygotowałam przepis, bo okazuje się, że nie wszystkim puree idzie gładko jak po maśle.
Do tego przygotuję sałatkę Cezara. Nie wiem czy pamiętacie jak skończył Cezar? Brutus wbił mu sztylet mówiąc „tak kończą tyrani”.
Ja nie będę Brutusem przeciwko Cezarowi, ale sałatkę zrobiłam po swojemu, według własnych zasad. Zgrillowałam sałatę rzymską, skropiłam ją cytryną, a do dressingu zamiast anchois dodałam kapary, oczywiście nie zapomniałam o grzankach i parmezanie. …
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
tarta z burakiem, marchewką i kozim serem
tarta z burakiem, marchewką i kozim serem do góry nogami, czyli tarte tatin. idealna na przystawkę, doskonale się sprawdzi z …
Pieczony kalafior z ciecierzycą
pieczony kalafior z cieciorką. przekąska, baza do sałatki lub nadzienie do pity. podane z kremowym sosem z awokado stanowi pełnowartościowy, …
Sałatka z pieczonym burakiem, pomarańczą i ricottą
sałatka z pieczonym burakiem, pomarańczą i ricottą. zdrowa, pyszna i kolorowa
Pieczone bataty z awokado, granatem i fetą
Hej wariaty! Oto szybki przepis na pieczone bataty. Serwuję je z bombowymi dodatkami: granatem, awokado, kolendrą i serem feta. Prawdziwa …