Masło orzechowe z migdałów, nerkowców i słonecznika

30 min
1 porcja
Masło orzechowe z migdałów, nerkowców i słonecznika
✍️ Opis autora:

Sposób przygotowanie masła orzechowego został opatentowany przez amerykańskiego lekarza John Harvey Kellogg w XIX wieku, tego samego co wynalazł płatki kukurydziane. Zazwyczaj kojarzy się z orzeszkami ziemnymi (choć one nie są tak na prawdą orzeszkami, a roślinami strączkowymi), ale można ja przyrządzić z praktycznie każdego orzecha, a nawet pestek dyni czy słonecznika. A robi się je tak, że się uciera orzechy, aż „puszczą” olej i zmienią konsystencję na płynną. Tutaj przykład z migdałów w łupinkach, nerkowców i nasion słonecznika.

Dobrze zaopatrzyć się w orzechy z dobrych źródeł i najlepiej kupować te na wagę, gdyż są tańsze i najlepiej ekologiczne, surowe. Po namaczaniu należy orzechy wysuszyć (żeby znowu stały się chrupiące i szczególnie jeśli chcemy z nich robić masło), albo w suszarce (12-18h) albo w piekarniku (max.60C 12-24h).

Domowe masło orzechowe – wegańska, wysokobiałkowa pasta z mieszanki migdałów, nerkowców i słonecznika, bez dodatku cukru i glutenu. Przygotujesz je w zaledwie 30 minut (w tym 15 minut aktywnej pracy). Bogate w zdrowe tłuszcze i białko (ok. 20g na porcję), dostarcza energii na cały dzień. Zawarte w nim migdały wspierają pracę mózgu. Idealne na pożywne śniadanie lub zdrową przekąskę. Świetnie smakuje na pełnoziarnistym chlebie, z bananem lub jako dodatek do owsianki.
🥨 Przekąski 🥪 Kanapki 🤗 Comfort food 🚫 Bez cukru 🌾 Bezglutenowe 💪 Wysokobiałkowe
15 min
Przygotowanie
15 min
Gotowanie
30 min
Łącznie

Zobacz pełny przepis

Ten przepis pochodzi z zewnętrznego bloga. Kliknij poniżej, aby przejść do oryginalnej strony.

Przejdź do bloga

Ocena

Oceń ten przepis

Zaloguj się, aby ocenić

Składniki i porcje

Dostosuj liczbę porcji:
x
0.25x Oryginał: 1 porcji 10x
/2 składników zaznaczonych

Składniki dla :

x
porcji
/2
zaznaczonych

Podobne przepisy

Inne przepisy z podobnymi kategoriami

Imprezowe przekąski
🌱 Wegańska

Imprezowe przekąski

Blog z roślinnymi przepisami – wolnymi od mięsa, nabiału i produktów pochodzenia zwierzęcego.

100 min
12
46
J
Jadlonomia.com
Hummus cytrynowy
🌱 Wegańska

Hummus cytrynowy

Wyobraź sobie miseczkę kremowego hummusu o orzeźwiającym, cytrynowym smaku, delikatnie pikantnym, a jednocześnie tak harmonijnym, że nie możesz przestać

15 min
1
613
P
Przepisydlazielonych.pl
Pasta z pieczonego czosnku
🌱 Wegańska

Pasta z pieczonego czosnku

Jeśli kochasz czosnek, ale unikasz go, bo obawiasz się jego intensywnego zapachu, mam dla Ciebie dobrą wiadomość! Pieczony czosnek to …

50 min
1
479
P
Przepisydlazielonych.pl
Wegańskie sajgonki z tofu: przepis na sajgonki bez mięsa
🌱 Wegańska

Wegańskie sajgonki z tofu: przepis na sajgonki bez mięsa

Odkryj przepis na wegańskie sajgonki z tofu! Smak, który zaskoczy każdego. Przepis na najlepsze sajgonki bez mięsa! PYSZNE i PROSTE!

60 min
20
73
P
Przepisydlazielonych.pl