
Sposób przygotowanie masła orzechowego został opatentowany przez amerykańskiego lekarza John Harvey Kellogg w XIX wieku, tego samego co wynalazł płatki kukurydziane. Zazwyczaj kojarzy się z orzeszkami ziemnymi (choć one nie są tak na prawdą orzeszkami, a roślinami strączkowymi), ale można ja przyrządzić z praktycznie każdego orzecha, a nawet pestek dyni czy słonecznika. A robi się je tak, że się uciera orzechy, aż „puszczą” olej i zmienią konsystencję na płynną. Tutaj przykład z migdałów w łupinkach, nerkowców i nasion słonecznika.
Dobrze zaopatrzyć się w orzechy z dobrych źródeł i najlepiej kupować te na wagę, gdyż są tańsze i najlepiej ekologiczne, surowe. Po namaczaniu należy orzechy wysuszyć (żeby znowu stały się chrupiące i szczególnie jeśli chcemy z nich robić masło), albo w suszarce (12-18h) albo w piekarniku (max.60C 12-24h).
Zobacz pełny przepis
Ten przepis pochodzi z zewnętrznego bloga. Kliknij poniżej, aby przejść do oryginalnej strony.
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Imprezowe przekąski
Blog z roślinnymi przepisami – wolnymi od mięsa, nabiału i produktów pochodzenia zwierzęcego.
Hummus cytrynowy
Wyobraź sobie miseczkę kremowego hummusu o orzeźwiającym, cytrynowym smaku, delikatnie pikantnym, a jednocześnie tak harmonijnym, że nie możesz przestać
Pasta z pieczonego czosnku
Jeśli kochasz czosnek, ale unikasz go, bo obawiasz się jego intensywnego zapachu, mam dla Ciebie dobrą wiadomość! Pieczony czosnek to …
Wegańskie sajgonki z tofu: przepis na sajgonki bez mięsa
Odkryj przepis na wegańskie sajgonki z tofu! Smak, który zaskoczy każdego. Przepis na najlepsze sajgonki bez mięsa! PYSZNE i PROSTE!