Sposób przygotowanie masła orzechowego został opatentowany przez amerykańskiego lekarza John Harvey Kellogg w XIX wieku, tego samego co wynalazł płatki kukurydziane. Zazwyczaj kojarzy się z orzeszkami ziemnymi (choć one nie są tak na prawdą orzeszkami, a roślinami strączkowymi), ale można ja przyrządzić z praktycznie każdego orzecha, a nawet pestek dyni czy słonecznika. A robi się je tak, że się uciera orzechy, aż „puszczą” olej i zmienią konsystencję na płynną. Tutaj przykład z migdałów w łupinkach, nerkowców i nasion słonecznika.
Dobrze zaopatrzyć się w orzechy z dobrych źródeł i najlepiej kupować te na wagę, gdyż są tańsze i najlepiej ekologiczne, surowe. Po namaczaniu należy orzechy wysuszyć (żeby znowu stały się chrupiące i szczególnie jeśli chcemy z nich ro…
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Smalec z fasoli
Smalec z fasoli czyli świetna wegańska alternatywa tradycyjnego smalcu. Co więcej składa się głównie z białka, a nie z tłuszczu …
Imprezowe przekąski
Blog z roślinnymi przepisami – wolnymi od mięsa, nabiału i produktów pochodzenia zwierzęcego.
Hummus cytrynowy
Wyobraź sobie miseczkę kremowego hummusu o orzeźwiającym, cytrynowym smaku, delikatnie pikantnym, a jednocześnie tak harmonijnym, że nie możesz przestać
Pasta z pieczonego czosnku
Jeśli kochasz czosnek, ale unikasz go, bo obawiasz się jego intensywnego zapachu, mam dla Ciebie dobrą wiadomość! Pieczony czosnek to …