
Jeśli na świątecznym stolę znajdą się mazurki, jajka i sałatka warzywna, dużo więcej do szczęścia mi nie trzeba, choć nie obrażę się, jeśli pojawią się też dobre wędliny czy pasztet. Te pierwsze, choć uwielbiam najbardziej, robię tylko raz w roku, do tego prawie zawsze te same: pomarańczowy, karmelowy i czekoladowy. Zdarzało mi się oczywiście eksperymentować i powstawały mazurki czekoladowo-miętowe, grejpfrutowe czy bounty, ale koniec końców trzy polewy prezentowane dzisiaj cieszą się największym powodzeniem.
Zatem bez owijania w bawełnę przechodzę od razu do sedna, czyli przepisu na trzy małe mazurki: pomarańczowy, czekoladowy ze śliwką oraz karmelowy i jak je zrobić w 2 godziny!
W tym roku wykorzystałam migdały blanszowane, a w zeszłym (co widać poniżej) migdały nieblanszowane. I chyba nie ma większej różnicy. W obydwu przypadkach kupiłam migdały już zmielone i tak jest chyba lepiej, bo są drobniejsze niż zmielone w malakserze. Jeśli macie młynek do kawy, nie będzie miało to znaczenia.
Zobacz pełny przepis
Ten przepis pochodzi z zewnętrznego bloga. Kliknij poniżej, aby przejść do oryginalnej strony.
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Mazurek Tiramisu
To już tradycja, że na burczymiwbrzuchu przed świętami pojawia się on – słodki elegancik. Taki z niego piękniś, że swoje …
Mini mazurki z czekoladą, karmelem i gruboziarnistą solą
Znudzeni klasycznymi mazurkami? Przygotowałam przepis, który zaskoczy was nie tylko mini formą, ale też zszokuje domowników przy wielkanocnym stole...
Sernik bananowy z czekoladą
Przed Państwem sernik bananowy z czekoladą po którym każdy w Wielkanoc będzie miał na twarzy banana!Wysoki, kremowy i wilgotny o …
Chałka z budyniem i kruszonką
Ale chała! W zeszłym roku wypuściłam na Instagramie przepis na chałkę w rozmiarze XXL i zagościła ona w wielu Waszych …