W moim wrocławskim domu nie piekło się mazurków. W domach moich ciotek i wujków również nigdy ich nie było, tak samo jak u żadnego z moich szkolnych kolegów i koleżanek. Pewnego dnia tak bardzo mnie zaciekawiło, czy te mityczne ciastka faktycznie istnieją, że obdzwoniłam wszystkich przyjaciół z Wrocławia – okazało się, że oni też nigdy ich nie próbowali.
Nie miałam więc wyboru i jeśli chciałam najeść się wielkanocnych mazurków, musiałam upiec je sama. Szybko odkryłam, że to jedne z najprzyjemniejszych wypieków – bo kiedy już przygotujemy odpowiednie ciasto na delikatny i kruchy spód, możemy zagłębić się w kuchennych szafkach i wyjąć z nich wszystkie ulubione słodkie aromaty. Potem tylko wystarczy z głową je połączyć, a kruche płatki ciasta zmienią się w słodką, lepką ucztę.
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
WEGAŃSKI MAZUREK WIŚNIOWY
Wielkanoc bez mazurka nie może się obyć! Długo hitem był MAZUREK POMARAŃCZOWY , dzisiaj do grona ulubieńców dołącza mazurek wiśniowy. …
WEGAŃSKA BABKA MARMURKOWA
Klasyczna, szalenie prosta w przygotowaniu babka o delikatnym aromacie migdałów to świetne ciasto na każdą okazję, nie tylko z okazji …
WEGAŃSKIE BUŁECZKI Z RODZYNKAMI - HOT CROSS BUNS
Puchate, mięciutkie i pełne rodzynek bułeczki, które na ogół przygotowywane są w krajach chrześcijańskich z okazji Świąt Wielkanocnych. Jed...
WEGAŃSKA BABKA CZEKOLADOWA Z MASŁEM ORZECHOWYM
Święta Wielkanocne nie mogą obyć się bez babki, nawet w tym roku! Pyszna, wilgotna mocno czekoladowa z delikatnym posmakiem masła …