Meksykańskie desery to jedne z najbardziej charakternych na świecie – doprawione cynamonem, chili lub gorzką czekoladą. A najlepiej wszystkimi trzema naraz.
Chociaż połączenie tych trzech składników może wydawać się odpowiednie jedynie dla odważnych smakoszy, to gdy raz zaryzykuje się użyć tego pikantnego trio, szybko okaże się, że smakuje zarówno szwagrowi, jak i babci oraz stryjence. Szczypta chili podkreśla smak gorzkiej czekolady, cynamon zaokrągla i łagodzi jego ostrość, a wszystko pasuje do siebie jak ulał. Nie trzeba się obawiać, że deser wyjdzie zbyt ognisty lub ekstrawagancki – dzięki tym dwóm przyprawom po prostu jeszcze lepiej można docenić smak czekolady.
W ten sposób można doprawiać czekoladowe torty, ciasteczka, brownies, lody lub najprostszy meksykański deser…
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Ryż na mleku kokosowym z mango i skórką limonki
Ryż na mleku kokosowym z mango i skórką limonki. Pyszne, pożywne śniadanie lub przekąska. Zasmakuje tym małym jak i tym …
Sernik z nerkowców z malinami na czekoladowo-orzechowym spodzie
Przedstawiam kolejne ciasto z cyklu bez mąki, bez cukru, bez nabiału, wegańskie i tym razem też paleo. Sernik z nerkowców …
trufle czekoladowo-kokosowe
Witaj grudniu! Jak wspaniale, że jesteś, bo już tęskniłam! A poważnie, to nie mogę uwierzyć, że to już! Przed chwilą …
domowe najlepsze: nutella (bez cukru, słodzików, samo zdrowie)
Jestem uzależniona od czekolady, mogłabym ją jeść na okrągło: na śniadanie w owsiance, na przekąskę w muffinach, dodawałam ją też …