
Viva Mexico! Co łączy Meksyk, dobrej jakości kawę i kalafiora? Na pierwszy rzut oka nic, ale ja postanowiłam te 3 składniki połączyć w coś wyjątkowego, a to wszystko z okazji pojawienia się w portfolio Nescafe Dolce Gusto nowej kapsułki- Grande Mexico z organicznych ziaren Arabika i Robusta dojrzewających właśnie w Meksyku.
Wróćmy do kalafiora. Od zawsze uważałam, że jest on świetnym nośnikiem smaku. Smakuje świetnie na surowo, w surówkach i sałatkach, ale wychodzi z niego prawdziwy zorro po zapieczeniu, wydobywamy z niego wtedy najsłodsze nuty. Najpierw ugotowałam go z dodatkiem mleka (dzięki temu jest cudownie delikatny), następnie wysmarowałam wyjątkową glazurą na bazie świeżo zaparzonej kawy Grande Mexico z dodatkiem typowo meksykańskich przypraw i chwilę zapiekłam z tartym serem.
Ale jak wiadomo, w kuchni kluczem są dodatki. Na ich poziomie rozegra się niezły Meksyk! Mamy tu limonkę, kolendrę, a całość posypujemy pokruszonymi nachosami. Zakładam wam, że to danie pokaże wam pełną gamę możliwości niepozornego kalafiora.
Zobacz pełny przepis
Ten przepis pochodzi z zewnętrznego bloga. Kliknij poniżej, aby przejść do oryginalnej strony.
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Tarta Ratatuj
Jeśli przyjdzie ktoś do Was i powie „Bonjour, jestem głodny i zmęczony wyścigiem szczurów, podaj mi sznur albo ratuj”.Ty powiedz …
Ziemniaczane kotlety z kozim serem i karmelizowaną cebulą
Gdy zostaną Ci z obiadu ziemniaki, nic się nie martw. O rety! Przecież można z nich zrobić przepyszne ziemniaczane kotlety.Dostałam …
Fakegrzebki
Nikt nie lubi podróbek, ale to wyjątkowo smaczne fałszerstwo. Przed Wami fakegrzebki, czyli pineapple tofu scallops.Ananasowe vegrzebki taplają się w...
Hummusowa tarta z burakami i kalafiorem
Hummus jako wnętrze tarty? Dlaczego nie! Oto tarta smakująca Bliskim Wschodem z naszymi rodzimymi warzywami. Jej dużym atutem jest nie …