Meksykańscy weganie to naprawdę nieźli kombinatorzy – smażą taco al pastor; panierują sznycle do taco milanese i wymyślają dziesiątki wersji wegańskiego chorizo. I jestem im za to bardzo wdzięczna, bo to dzięki nim spróbowałam tak wyjątkowych potraw, jak chociażby pibil.
Wiecie, czym jest cochinita pibil? Uważajcie, bo to mało wegańskie danie – to nic innego jak meksykańska wersja pulled pork, czyli wielki kawał mięsa. O tym ostatnim na chwilę zapomnijmy, za to przyjrzymy się wyjątkowo inspirującej marynacie używanej do przygotowania tej potrawy. W jej skład wchodzą wszystkie istotne składniki dla kuchni Jukatanu, skąd pibil pochodzi. Jest to mnóstwo sproszkowanych ziaren anatto, dodających ostrości oraz koloru; sok z gorzkich…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Sos serowy z ziemniaka, ale bez sera!
Wygląda jak sos serowy, smakuje jak sos serowy.. ale sera wcale tam nie ma! Sos serowy z ziemniaka jest naprawdę …
Moskole – góralskie placki z gotowanych ziemniaków (wegańskie)
Moskole to wegańskie placki z gotowanych ziemniaków. Z zewnątrz chrupiące, w środku miękkie, rewelacyjnie smakują z masłem czosnkowym!
Kotlety jaglane z soczewicą, wegańskie
Kotlety są delikatnie chrupiące i miękkie w środku. Są tak dobre, że prawie nie było czego smażyć gdy zaczęłam się …
Makaron ze szpinakiem wegański
Wegański makaron ze szpinakiem uwielbiam ze względu na swoją prostotę i często przygotowuję to danie pomimo, że jestem wegetarianką. Jest …