minestrone z pieczonymi warzywami, orkiszem i skórką cytrynową

100 min
4 porcje
290 kcal
minestrone z pieczonymi warzywami, orkiszem i skórką cytrynową
✍️ Opis autora:

W końcu poczułam na bazarku wiosnę. Wszędzie było pełno pięknych, młodych warzyw, uśmiechniętych ludzi i zapach kwiatów w powietrzu. Najbardziej zależało mi na botwince, której niestety nie było i w zamian kupiłam młode buraczki. W domu miałam z kolei orkisz (całe ziarno) i chciałam też spróbować marynowanej/kiszonej cytryny, którą zaczęłam robić trochę ponad tydzień temu. W ten oto sposób powstał pomysł na tą zupę z pieczonych warzyw z orkiszem i skórką cytrynową.

Udało mi się też dostać takie oto piękne kolorowe marchewki. Może efektu w zupie nie widać, ale przynajmniej miło mi się je myło i kroiło. Najfajniej wyglądałyby w sałatce albo tarcie.

A co zrobić z natką? Zazwyczaj się ją wyrzuca, a szkoda, bo jest bardzo wartościowa. Skoro jemy nać z innych warzyw, to czemu nie spróbować tej z marchewki? Przepisów w internecie jest dużo, najwięcej na pesto.

Zupa wyszła przepyszna. Na pewno duży w tym udział skórki z kiszonej cytryny. Naprawdę warto sobie zrobić taki słoik, smak skórki jest bardzo aromatyczny (mocno cytrynowy), bez goryczki, delikatnie słony. Czuję, że będę go dodawać do prawie każdej potrawy. Oczywiście teraz przesadzam, ale na pewno będę nadużywać. Tak już niestety mam, coś mi zasmakuję i jem do znudzenia (dosłownie).

Pachnące minestrone z pieczonymi warzywami – pożywna, wegetariańska zupa na orkiszu z nutą świeżości od skórki cytrynowej. Kluczowe składniki to młode buraki, cukinia i pełnoziarnisty orkisz, który dodaje sytości. Przygotowanie zajmuje 100 minut, ale większość to czas pieczenia. Bogate w błonnik i witaminy z grupy B, wspiera odporność dzięki czosnkowi i burakom. Idealne danie na rodzinny obiad w chłodniejsze dni. Podawaj z grzankami i świeżym koperkiem dla wyrazistego smaku.
🍽️ Obiady 🍲 Zupy 🤗 Comfort food 💰 Budżetowe 👶 Dla początkujących 🍲 Jednogarnkowe
30 min
Przygotowanie
70 min
Gotowanie
100 min
Łącznie

Zobacz pełny przepis

Ten przepis pochodzi z zewnętrznego bloga. Kliknij poniżej, aby przejść do oryginalnej strony.

Przejdź do bloga

Ocena

Oceń ten przepis

Zaloguj się, aby ocenić

Wartości odżywcze

Kalorie
Białko
Węglowodany
Tłuszcze

Składniki i porcje

Dostosuj liczbę porcji:
x
0.25x Oryginał: 4 porcji 10x
/10 składników zaznaczonych

Składniki dla :

x
porcji
/10
zaznaczonych

Podobne przepisy

Inne przepisy z podobnymi kategoriami

potrawka wiosenna ze szparagami, bobem, młodymi ziemniakami i soczewicą
🥛 Wegetariańska

potrawka wiosenna ze szparagami, bobem, młodymi ziemniakami i soczewicą

Niby wiosna, niby maj, a pada śnieg. Jak żyć? Sezon truskawkowy prawie w pełni, a wiosna się gdzieś schowała. Chętnie …

45 min
4
325
Z
Zielonysrodek.pl
Kapusta z grzybami leśnymi
🥛 Wegetariańska

Kapusta z grzybami leśnymi

Kapusta z grzybami leśnymi to jedno z tych dań, które nie tylko rozgrzewa w chłodne dni, ale także przenosi nas …

70 min
6
176
Z
Zielonysrodek.pl
krem z ziemniaków z zieloną cebulką i serem
🥛 Wegetariańska

krem z ziemniaków z zieloną cebulką i serem

krem z ziemniaków z zieloną cebulką. przepyszny, szczególnie posypany pysznymi grzankami.

35 min
4
437
Z
Zielonysrodek.pl
zupa marchewkowa z kolendrą
🥛 Wegetariańska

zupa marchewkowa z kolendrą

Zupa marchewkowa z dużą ilości kolendry: liści jak i nasion. Aromatyczna, szybka w przygotowaniu.

50 min
4
Z
Zielonysrodek.pl