minestrone z pieczonymi warzywami, orkiszem i skórką cytrynową
W końcu poczułam na bazarku wiosnę. Wszędzie było pełno pięknych, młodych warzyw, uśmiechniętych ludzi i zapach kwiatów w powietrzu. Najbardziej zależało mi na botwince, której niestety nie było i w zamian kupiłam młode buraczki. W domu miałam z kolei orkisz (całe ziarno) i chciałam też spróbować marynowanej/kiszonej cytryny, którą zaczęłam robić trochę ponad tydzień temu. W ten oto sposób powstał pomysł na tą zupę z pieczonych warzyw z orkiszem i skórką cytrynową.
Udało mi się też dostać takie oto piękne kolorowe marchewki. Może efektu w zupie nie widać, ale przynajmniej miło mi się je myło i kroiło. Najfajniej wyglądałyby w sałatce albo tarcie.
A co zrobić z natką? Zazwyczaj się ją wyrzuca, a szkoda, bo jest bardzo wartościowa. Skoro jemy nać z innych warzyw, to czemu nie…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
potrawka wiosenna ze szparagami, bobem, młodymi ziemniakami i soczewicą
Niby wiosna, niby maj, a pada śnieg. Jak żyć? Sezon truskawkowy prawie w pełni, a wiosna się gdzieś schowała. Chętnie …
Kapusta z grzybami leśnymi
Kapusta z grzybami leśnymi to jedno z tych dań, które nie tylko rozgrzewa w chłodne dni, ale także przenosi nas …
krem z ziemniaków z zieloną cebulką i serem
krem z ziemniaków z zieloną cebulką. przepyszny, szczególnie posypany pysznymi grzankami.
zupa marchewkowa z kolendrą
Zupa marchewkowa z dużą ilości kolendry: liści jak i nasion. Aromatyczna, szybka w przygotowaniu.