minestrone z pieczonymi warzywami, orkiszem i skórką cytrynową

W końcu poczułam na bazarku wiosnę. Wszędzie było pełno pięknych, młodych warzyw, uśmiechniętych ludzi i zapach kwiatów w powietrzu. Najbardziej zależało mi na botwince, której niestety nie było i w zamian kupiłam młode buraczki. W domu miałam z kolei orkisz (całe ziarno) i chciałam też spróbować marynowanej/kiszonej cytryny, którą zaczęłam robić trochę ponad tydzień temu. W ten oto sposób powstał pomysł na tą zupę z pieczonych warzyw z orkiszem i skórką cytrynową.
Udało mi się też dostać takie oto piękne kolorowe marchewki. Może efektu w zupie nie widać, ale przynajmniej miło mi się je myło i kroiło. Najfajniej wyglądałyby w sałatce albo tarcie.
A co zrobić z natką? Zazwyczaj się ją wyrzuca, a szkoda, bo jest bardzo wartościowa. Skoro jemy nać z innych warzyw, to czemu nie spróbować tej z marchewki? Przepisów w internecie jest dużo, najwięcej na pesto.
Zupa wyszła przepyszna. Na pewno duży w tym udział skórki z kiszonej cytryny. Naprawdę warto sobie zrobić taki słoik, smak skórki jest bardzo aromatyczny (mocno cytrynowy), bez goryczki, delikatnie słony. Czuję, że będę go dodawać do prawie każdej potrawy. Oczywiście teraz przesadzam, ale na pewno będę nadużywać. Tak już niestety mam, coś mi zasmakuję i jem do znudzenia (dosłownie).
Zobacz pełny przepis
Ten przepis pochodzi z zewnętrznego bloga. Kliknij poniżej, aby przejść do oryginalnej strony.
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
potrawka wiosenna ze szparagami, bobem, młodymi ziemniakami i soczewicą
Niby wiosna, niby maj, a pada śnieg. Jak żyć? Sezon truskawkowy prawie w pełni, a wiosna się gdzieś schowała. Chętnie …
Kapusta z grzybami leśnymi
Kapusta z grzybami leśnymi to jedno z tych dań, które nie tylko rozgrzewa w chłodne dni, ale także przenosi nas …
krem z ziemniaków z zieloną cebulką i serem
krem z ziemniaków z zieloną cebulką. przepyszny, szczególnie posypany pysznymi grzankami.
zupa marchewkowa z kolendrą
Zupa marchewkowa z dużą ilości kolendry: liści jak i nasion. Aromatyczna, szybka w przygotowaniu.