Gdy chcemy powiedzieć po francusku „mój mały skarbie”, mówimy „mon petit chou”, czyli „moja mała kapustko”.
Skoro brukselka ma w sobie tyle uroku, dlaczego niektórzy jej nie lubią?
Pewnie dlatego, że w dzeciństwie serwowano nam rozgotowaną goryczkową breję. I jak ją dłużej gotujemy to trzeba jednak wyłącyzć okap, bo wydziela z siebie nieprzyjemny fetor.
Przedstawiam Wam przepis, którym spróbuję ją odczarować. Krótko karmelizowana chrupiąca brukselka w lepkim słodko-kwaśnym sosie, który niweluje jej goryczkę. Serwowana na rozpływającym się w ustach maślanym puree ziemniaczanym z pastą miso. Wierzch zdobi prażony sezam i szczypiorek.
A skoro miso to mi się wydaje, że będzie yummy umami! Kto spróbuje??
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Stromboli, czyli rolowana pizza na kaszy manny
Stromboli, czyli włoska pizza rolowana, idealna na podróż, do pracy czy do szkoły, gdyż świetnie smakuje nie tylko na ciepło. …
Kalafior zapiekany z serem
Soczysty kalafior, aromatyczne przyprawy i ciągnący się ser... przepyszne danie! Kalafior zapiekany z serem to połączenie idealne. Osobiście najba...
Pomidorowe risotto z bakłażanem
Proste pomidorowe risotto z bakłażanem. Szybkie w przygotowaniu. Świetny dodatek do mięsa, ryby. Z dużą ilością parmezanu i pietruszki (lub …
tarta z bakłażanem, cukinią i pomidorami
Tarta z bakłażanem cukinią i pomidorem. Pyszne maślane ciasto.