Późną jesienią, zimą oraz na przednówku, gdy dostęp do dobrej jakości świeżych warzyw jest utrudniony, to właśnie kiszonki goszczą na moim talerzu bardzo często! Dziś przed Wami moja ulubiona surówka z kiszonej kapusty.
Dlaczego jesienią i zimą szczególnie warto jeść kiszonki?
– Są bogatym źródłem witamin z grupy B, oraz witamin E, K, C i prowitaminy A. Co więcej, kwaśne środowisko produktu poprawia przyswajanie witamin oraz działa stabilizująco nawet na najbardziej wrażliwe i nietrwałe witaminy (takie jak np. witamina C), a więc zapobiega ich stratom. Warzywa kiszone są bogatsze w witaminy niż te same warzywa przed kiszeniem.
– Wysoka zawartość witaminy C w kiszonkach wpływa na odporność organizmu, który może skutecz…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Pierogi z dynią piżmową, wegańskie
Pierogi z dynią czyli przywitanie sezonu dyniowego. Do przygotowania tego dania użyłam dyni piżmowej, której nie musicie obierać. Nie wiem …
Sałatka z buraków, wegańska
Sałatka z buraków to mój ulubiony przepis wykorzystujący buraki. Jest szybka, zdrowa i pozwala wykorzystać buraki pozostałe po gotowaniu barszczu.
Sos dyniowy kremowy (wegański)
Sos dyniowy jest kremowy i delikatny w smaku oraz bardzo prosty w przygotowaniu. Świetnie pasują do niego aromatyczne przyprawy takie …
Pieczona dynia hokkaido (wegańskie, keto, low carb)
Pieczona dynia hokkaido to szybka i aromatyczna przekąska lub baza pod wiele przepisów, takich jak zupy, pierogi, sosy i wiele …