Mutabal, baba ghanoush, patlıcan salatası czy pasta z bakłażana?
45 min
2 porcje
207 kcal
✍️
Opis autora:
Gdyby nie warzywne pasty, jestem pewna, że mogłabym zrezygnować z pieczywa. Pasta z bakłażana to jedna z moich ulubionych, tuż obok guacamole i hummusu.
Znam przynajmniej pięć nazw tej pasy, bo w zależności od tego czy przeglądam libańską, egipską czy arabską książkę kucharską natykam się na zupełnie inną nazwę, czasem trochę inne przyprawy i inne propozycje podania. Czasami posypuje się ją zieleniną, na przykład pietruszką i kolendrą, czasami czarnymi oliwkami, a w mojej ulubionej wersji właśnie pestkami granatu.
🚫
Bez cukru
🌾
Bezglutenowe
🥜
Bez orzechów
15 min
Przygotowanie
30 min
Gotowanie
45 min
Łącznie
Wartości odżywcze
Kalorie
Białko
Węglowodany
Tłuszcze
Składniki i porcje
Dostosuj liczbę porcji:
x
0.25x
Oryginał: 2 porcji
10x
/8 składników zaznaczonych
Składniki dla :
x
porcji
/8
zaznaczonych