Mutabal, baba ghanoush, patlıcan salatası czy pasta z bakłażana?

45 min
2 porcje
207 kcal
Mutabal, baba ghanoush, patlıcan salatası czy pasta z bakłażana?
✍️ Opis autora:

Gdyby nie warzywne pasty, jestem pewna, że mogłabym zrezygnować z pieczywa. Pasta z bakłażana to jedna z moich ulubionych, tuż obok guacamole i hummusu.

Znam przynajmniej pięć nazw tej pasy, bo w zależności od tego czy przeglądam libańską, egipską czy arabską książkę kucharską natykam się na zupełnie inną nazwę, czasem trochę inne przyprawy i inne propozycje podania. Czasami posypuje się ją zieleniną, na przykład pietruszką i kolendrą, czasami czarnymi oliwkami, a w mojej ulubionej wersji właśnie pestkami granatu.

🚫 Bez cukru 🌾 Bezglutenowe 🥜 Bez orzechów
15 min
Przygotowanie
30 min
Gotowanie
45 min
Łącznie

Ocena

Oceń ten przepis

Zaloguj się, aby ocenić

Wartości odżywcze

Kalorie
Białko
Węglowodany
Tłuszcze

Składniki i porcje

Dostosuj liczbę porcji:
x
0.25x Oryginał: 2 porcji 10x
/8 składników zaznaczonych

Składniki dla :

x
porcji
/8
zaznaczonych