Najlepszy barszcz wigilijny

180 min
4 porcje
Najlepszy barszcz wigilijny
✍️ Opis autora:

Nie oszukujmy się, mówiąc, że nie mogę doczekać się świątecznego jedzenia, mam na myśli głównie barszcz z uszkami, reszta mogłaby dla mnie nie istnieć- poinformował mnie parę dni temu mój mąż.

I tu jesteśmy niezwykle zgodni. Czekam na tę pyszną zupę z buraków bardziej niż na jakikolwiek prezent od Mikołaja. Bo mam pewną zasadę, której przestrzegałam bez wyjątków (do teraz, bo musiałam ją złamać na potrzeby bloga)- barszcz wigilijny jem tylko w Wigilię i choćbym miała na niego niesamowitą ochotę (a teraz, w drugiej ciąży, mogłabym za niego zabić) nie mogę go sobie po prostu zrobić, bo to by była absolutna profanacja.

Jaki jest mój barszcz wigilijny? Oczywiście najlepszy! Ale przejdźmy do konkretów, przede wszystkim przygotowuję go na domowym zakwasie z buraków. Jeśli przygotujcie go jeszcze dzisiaj, powinien odpowiednio zakwasić się do Wigilii. Jeśli jednak nie macie na to czasu, bardzo dobre zakwasy można kupić w ekologicznych sklepach, lub w ostateczności podeprzeć się koncentratem z buraka z supermarketu.

Po drugie, mój wigilijny specjał, inaczej niż barszcz, który przygotowuję o innej porze roku, jest wzbogacony o wywar z grzybów. Ten właśnie wywar nadaje mu naprawdę wyjątkowego smaku. Po trzecie, dla podkreślenia smaku zupy i dodania słodyczy, do barszczu dodaję pieczone buraki. Dzięki temu uzyskuję głęboki, pieczony smak buraka, a nie wygotowane popłuczyny.

Po czwarte-jabłko. Delikatny, owocowy, kwaskowy smak idealnie komponuje się z barszczem. No i na koniec sprawa prozaiczna, choć może najważniejsza- pieprz. Z moją mamą śmiejemy się, że nasz barszcz wigilijny co roku jest „spieprzony”. Dodajemy do niego tyle pieprzu, że podczas jedzenia szczypie nas całe podniebienie. Ale to jest właśnie dla mnie kwintesencja wigilijnego smaku.

Starczy słów, do roboty! Podaję dwie wersje, w zależności od tego, czy zdecydujecie się na domowy zakwas, czy na gotowe rozwiązanie.

Tradycyjny barszcz wigilijny w wersji wegańskiej – aromatyczna zupa z buraków, czosnku i suszonych grzybów, przygotowywana zgodnie z bezglutenową recepturą. Gotowanie zajmuje 3 godziny, ale warto poczekać na tę świąteczną ucztę. Bogaty w żelazo i antyoksydanty z buraków, wspiera odporność dzięki czosnkowi. Nieodłączny element wigilijnego stołu, idealny jako pierwsze danie kolacji. Podawaj z chrupiącym chlebem razowym lub tradycyjnymi uszkami dla pełni smaku.
🍽️ Obiady 🍲 Zupy 🎅 Świąteczne 🌾 Bezglutenowe 🍲 Jednogarnkowe
60 min
Przygotowanie
120 min
Gotowanie
180 min
Łącznie

Zobacz pełny przepis

Ten przepis pochodzi z zewnętrznego bloga. Kliknij poniżej, aby przejść do oryginalnej strony.

Przejdź do bloga

Ocena

Oceń ten przepis

Zaloguj się, aby ocenić

Składniki i porcje

Dostosuj liczbę porcji:
x
0.25x Oryginał: 4 porcji 10x
/30 składników zaznaczonych

Składniki dla :

x
porcji
/30
zaznaczonych

Podobne przepisy

Inne przepisy z podobnymi kategoriami

Zupa chrzanowa
🌱 Wegańska

Zupa chrzanowa

Prawdziwie świąteczna zupa, która świetnie smakuje nie tylko od święta! Lubie chrzan? Ja bardzo... Hummus z chrzanem, pasztet posmarowany chrzanem …

45 min
4
342
P
Przepisydlazielonych.pl
Wegański żurek
🌱 Wegańska

Wegański żurek

Żurek to jedna z tych zup, które od lat królują na polskich stołach, szczególnie podczas ważnych świąt i rodzinnych spotkań. …

45 min
4
266
P
Przepisydlazielonych.pl
Wegański barszcz wigilijny
🌱 Wegańska

Wegański barszcz wigilijny

Czy jest coś bardziej świątecznego niż zapach barszczu unoszący się w kuchni? No dobrze, może jeszcze zapach pierniczków, ale to …

90 min
6
120
P
Przepisydlazielonych.pl
Wegański bigos wigilijny z fasolą
🌱 Wegańska

Wegański bigos wigilijny z fasolą

Z inspiracji moimi wspomnieniami Świąt w rodzinnym domu, powstał ten oto przepis na wegański bigos wigilijny z Pięknym Jasiem!

150 min
4
375
E
Easyvege.pl