Poszukiwania wegańskiego sera trwają. Moje próby wyhodowania serów pleśniowych z nerkowców, z jednej strony udane, z drugiej nie do końca satysfakcjonujące, pchnęły mnie do skorzystania z innych rozwiązań. Wegańska kazeina, która jest kluczowym składnikiem serów tradycyjnych jest dopiero we wstępnych fazach produkcji, więc skłoniłem się ku gotowym zamiennikom, dostępnym na rynku, które jeszcze w to białko nie są zaopatrzone. Tak trafiłem na kilka marek wegańskich serów – SimplyV, Violife, Veganation, Bez Deka Mleka – to tylko niektóre z nich. Oczywiście pomiędzy zamiennikami żółtego sera, nie można nie wspomnieć Wege Sióstr, które tworzą przepyszne Toczone i Smarowańce. Po zbadaniu rynku, nadal ciągnęło mnie do eksperymentów by stworzyć zamienniki od podstaw. Tak próbowałem stworzyć we…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Smalec z fasoli
Smalec z fasoli czyli świetna wegańska alternatywa tradycyjnego smalcu. Co więcej składa się głównie z białka, a nie z tłuszczu …
Masło orzechowe z migdałów, nerkowców i słonecznika
Domowe masło orzechowe. Można przygotować z każdego rodzaju orzecha bądź słonecznika. Doskonałe na kanapki czy dodatek do wypieków.
Imprezowe przekąski
Blog z roślinnymi przepisami – wolnymi od mięsa, nabiału i produktów pochodzenia zwierzęcego.
Hummus cytrynowy
Wyobraź sobie miseczkę kremowego hummusu o orzeźwiającym, cytrynowym smaku, delikatnie pikantnym, a jednocześnie tak harmonijnym, że nie możesz przestać