
Macie dosyć obierania surowych pomidorów, zachlapanych ścian i stania nad garnkiem, gdy robicie przecier pomidorowy? Zniechęciliście się już na tyle, że zazwyczaj sięgacie po pomidory z puszki albo gotowe passaty? Jeśli na któreś z powyższych pytań odpowiedź brzmi tak, to mam dla was bardzo dobrą wiadomość! Istnieje inny, lepszy sposób niż gotowanie w garnku. Pomidory można upiec!
A dlaczego przygotowanie przecieru pomidorowego w ten sposób jest najlepszym sposobem na świecie?
- Po pierwsze pomidory są upieczone, a prawie wszystko wyjęte z piekarnika staje się lepsze.
- Pomidorów przed pieczeniem nie trzeba obierać, obieramy je już upieczone, przez wyciśnięcie ze skóry.
- Nie trzeba mieszać (przecier robi się sam) i nie zachlapiemy ścian, a każdy kto gotował kiedyś pomidory wie, jak bardzo pomidory lubią znienacka bulgotać i strzelać po całej kuchni.
- I ten zapach <3
Ja przeciery najbardziej lubię robić z pomidorów podłużnych, gdyż są najbardziej mięsiste i mają najmniej pestek.
Na 2 blachy wchodzi mi dość swobodnie 3 kg, myślę że gdyby je bardziej ścisnąć, weszłoby ok. pół kilo więcej, ale będzie to też zależało od samych pomidorów oraz wielkości blachy. Z 3 kg pomidorów otrzymałam prawie 1,5 l gęstego sosu.
Uwaga: pomidory można też upiec z kilkoma ząbkami czosnku, a nawet całą główką i następnie wszystko zmielić. Pieczony czosnek jest delikatnie aromatyczny i nada pysznego smaku przecierowi.
Zobacz pełny przepis
Ten przepis pochodzi z zewnętrznego bloga. Kliknij poniżej, aby przejść do oryginalnej strony.
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Zupa z czerwonej soczewicy
Zupa z czerwonej soczewicy, to prawdziwy klasyk kuchni wegańskiej. Prosta i pyszna wegańska zupa z soczewicy, która zachwyci każdego!
Jak uwarzyć perfekcyjny bulion warzywny?
..a ja je dla Was wszystkie zebrałem. Chwytajcie za garnki i warzcie według podanych wskazówek a perfekcyjny bulion warzywny będzie …
Zupa jarzynowa z ciecierzycą
Chcesz zacząć jeść więcej warzyw? Sięgaj po zupy! W moim przypadku sprawdza się to IDEALNIE. Tym razem na tapet wleciała …
kotleciki z batata i soczewicy z kremowym sosem z awokado
Kotleciki z batata i soczewicy z kremowym sosem z awokado. Wegańskie, bezglutenowe. Pyszne i pożywne, na obiad lub przekąskę.