Najprostszy przecier pomidorowy

110 min
6 porcji
Najprostszy przecier pomidorowy
✍️ Opis autora:

Macie dosyć obierania surowych pomidorów, zachlapanych ścian i stania nad garnkiem, gdy robicie przecier pomidorowy? Zniechęciliście się już na tyle, że zazwyczaj sięgacie po pomidory z puszki albo gotowe passaty? Jeśli na któreś z powyższych pytań odpowiedź brzmi tak, to mam dla was bardzo dobrą wiadomość! Istnieje inny, lepszy sposób niż gotowanie w garnku. Pomidory można upiec!

A dlaczego przygotowanie przecieru pomidorowego w ten sposób jest najlepszym sposobem na świecie?

  • Po pierwsze pomidory są upieczone, a prawie wszystko wyjęte z piekarnika staje się lepsze.
  • Pomidorów przed pieczeniem nie trzeba obierać, obieramy je już upieczone, przez wyciśnięcie ze skóry.
  • Nie trzeba mieszać (przecier robi się sam) i nie zachlapiemy ścian, a każdy kto gotował kiedyś pomidory wie, jak bardzo pomidory lubią znienacka bulgotać i strzelać po całej kuchni.
  • I ten zapach <3

Ja przeciery najbardziej lubię robić z pomidorów podłużnych, gdyż są najbardziej mięsiste i mają najmniej pestek.

Na 2 blachy wchodzi mi dość swobodnie 3 kg, myślę że gdyby je bardziej ścisnąć, weszłoby ok. pół kilo więcej, ale będzie to też zależało od samych pomidorów oraz wielkości blachy. Z 3 kg pomidorów otrzymałam prawie 1,5 l gęstego sosu.

Uwaga: pomidory można też upiec z kilkoma ząbkami czosnku, a nawet całą główką i następnie wszystko zmielić. Pieczony czosnek jest delikatnie aromatyczny i nada pysznego smaku przecierowi.

Najprostszy przecier pomidorowy – wegańska i bezglutenowa baza do sosów i zup, przygotowana tylko z pomidorów podłużnych i soli. Gotowanie zajmuje 90 minut, ale aktywny czas to zaledwie 20 minut! Bogaty w likopen, który wspiera układ odpornościowy. Idealny do meal prepu – można mrozić na później. Świetnie sprawdzi się jako podstawa spaghetti, zupy pomidorowej lub sosu do lasagne. Naturalnie słodki smak bez dodatku cukru. Podawaj z makaronem lub jako bazę do innych dań obiadowych.
🍽️ Obiady 🍲 Zupy 📦 Meal prep 🚫 Bez cukru 🌾 Bezglutenowe 🧊 Można zamrozić
20 min
Przygotowanie
90 min
Gotowanie
110 min
Łącznie

Zobacz pełny przepis

Ten przepis pochodzi z zewnętrznego bloga. Kliknij poniżej, aby przejść do oryginalnej strony.

Przejdź do bloga

Ocena

Oceń ten przepis

Zaloguj się, aby ocenić

Składniki i porcje

Dostosuj liczbę porcji:
x
0.25x Oryginał: 6 porcji 10x
/2 składników zaznaczonych

Składniki dla :

x
porcji
/2
zaznaczonych

Podobne przepisy

Inne przepisy z podobnymi kategoriami

Zupa z czerwonej soczewicy
🌱 Wegańska

Zupa z czerwonej soczewicy

Zupa z czerwonej soczewicy, to prawdziwy klasyk kuchni wegańskiej. Prosta i pyszna wegańska zupa z soczewicy, która zachwyci każdego!

40 min
4
387
P
Przepisydlazielonych.pl
Jak uwarzyć perfekcyjny bulion warzywny?
🌱 Wegańska

Jak uwarzyć perfekcyjny bulion warzywny?

..a ja je dla Was wszystkie zebrałem. Chwytajcie za garnki i warzcie według podanych wskazówek a perfekcyjny bulion warzywny będzie …

260 min
4
100
V
Veganhigh.pl
Zupa jarzynowa z ciecierzycą
🌱 Wegańska

Zupa jarzynowa z ciecierzycą

Chcesz zacząć jeść więcej warzyw? Sięgaj po zupy! W moim przypadku sprawdza się to IDEALNIE. Tym razem na tapet wleciała …

35 min
4
347
B
Blendman.pl
kotleciki z batata i soczewicy z kremowym sosem z awokado
🌱 Wegańska

kotleciki z batata i soczewicy z kremowym sosem z awokado

Kotleciki z batata i soczewicy z kremowym sosem z awokado. Wegańskie, bezglutenowe. Pyszne i pożywne, na obiad lub przekąskę.

65 min
4
447
Z
Zielonysrodek.pl