Kurki to moje ulubione grzyby. Nie jest łatwo je kupić, jeszcze trudniej je dokładnie umyć, a o nazbieraniu samej mogę tylko pomarzyć. Jednak smak delikatnie przypieczonych grzybków na chrupiącym cieście wszystko mi rekompensuje.
Piekłam focaccie z bardzo różnych przepisów: z dodatkiem ziemniaków, z semoliną, na mące chlebowej, a nawet na zakwasie. Ale żadna nie jest tak miękka i puchata jak ta z przepisu od Asi – delikatna, puszysta, bliżej jej do bułeczki, niż focacci. Bywa, że znika za szybko, zwłaszcza jeśli na wierzchu znajdują się przypieczone małe grzybki z liśćmi świeżego tymianku.
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Sushi z ogórkiem, wegańskie
Sushi z ogórkiem, czyli kolejna odsłona wegańskiego sushi, tym razem chyba z klasyką, ogórkiem i sałatą. Jak już pisałam ostatnio …
Sos serowy z ziemniaka, ale bez sera!
Wygląda jak sos serowy, smakuje jak sos serowy.. ale sera wcale tam nie ma! Sos serowy z ziemniaka jest naprawdę …
Moskole – góralskie placki z gotowanych ziemniaków (wegańskie)
Moskole to wegańskie placki z gotowanych ziemniaków. Z zewnątrz chrupiące, w środku miękkie, rewelacyjnie smakują z masłem czosnkowym!
Kotlety jaglane z soczewicą, wegańskie
Kotlety są delikatnie chrupiące i miękkie w środku. Są tak dobre, że prawie nie było czego smażyć gdy zaczęłam się …