Obiady czwartkowe: Placki ziemniaczane z gulaszem z boczniaków
Pani prosi na obiad!
Dobrze dzieciaczki, czas na ziemniaczki. Dzisiaj na stołówce złociste placki ziemniaczane ślizgające się w gulaszu z boczniaków ?
Jaka jest Wasza preferenacja ich chrupkości? Od tego zależy jakiego wybrać typa, oczywiście ziemniaka z warzywniaka. Powiem otwarcie, ważne jest też tarcie, czyli oczka na tarce. Ja lubię jak są delikatne w środku, ale mają chrupiące brzegi. Dlatego ścieram 50:50 i dodaję kleks śmietany.
Z wierzchu boczniaki, które karmelizowałam w miodzie, z kawą e i sosem sojowym, następnie podlałam je warzywnym bulionem i kremówką. Gulasz z boczniaków będzie też fantastyczny na maślanym puree ziemniaczanym.
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
potrawka wiosenna ze szparagami, bobem, młodymi ziemniakami i soczewicą
Niby wiosna, niby maj, a pada śnieg. Jak żyć? Sezon truskawkowy prawie w pełni, a wiosna się gdzieś schowała. Chętnie …
Kapusta z grzybami leśnymi
Kapusta z grzybami leśnymi to jedno z tych dań, które nie tylko rozgrzewa w chłodne dni, ale także przenosi nas …
krem z ziemniaków z zieloną cebulką i serem
krem z ziemniaków z zieloną cebulką. przepyszny, szczególnie posypany pysznymi grzankami.
zupa marchewkowa z kolendrą
Zupa marchewkowa z dużą ilości kolendry: liści jak i nasion. Aromatyczna, szybka w przygotowaniu.