omlet z batatem i ricottą

35 min
2 porcje
504 kcal
omlet z batatem i ricottą
✍️ Opis autora:

Przepadam za batatami. W każdej postaci. Na słodko i na słono. I za omletami też. Dlatego pomyślałam, że można połączyć te dwie miłości i zalać to wszytko słodko-słonym palonym masłem z orzechami i syropem klonowym, a dla koloru dodać ricotty.

Przygotowanie jest bardzo proste pod warunkiem, że ma się upieczonego batata. Dlatego najlepiej pomyśleć o tym wcześniej i np. upiec jednego batata z jakimś innym daniem. Taki batat poleży w lodówce kilka dni i będzie czekał, aż postanowimy go wykorzystać.

Omlet wychodzi bardzo delikatny, dlatego trzeba uważać, żeby go nie porwać. Najciężej jest go obrócić na drugą stronę: ale z pomocą przychodzi talerz, którym przykrywamy omleta i odwracamy cała patelnie. Następnie zsuwamy omleta z powrotem na patelnie, pomagając sobie łopatką.

Całość zalewamy masłem przypalonym z dodatkiem syropu klonowego albo miodu i szczyptą soli. Myślę, że spokojnie można by zrobić wersję słoną: pominąć miód czy syrop i dodać liście szałwii.

Puszysty omlet z batatem i ricottą – wegetariańskie śniadanie pełne słodko-słonych smaków. Kluczowe składniki to jajka, pieczony batat i chrupiące orzechy pekan. Przygotowanie zajmuje tylko 35 minut, w tym szybkie 15 minut czynności. Bogaty w białko i beta-karoten z batatów, które wspierają odporność. Idealny na weekendowe śniadanie lub sycące drugie śniadanie. Podawaj z dodatkiem syropu klonowego i świeżymi owocami dla idealnej równowagi smaków.
15 min
Przygotowanie
20 min
Gotowanie
35 min
Łącznie

Zobacz pełny przepis

Ten przepis pochodzi z zewnętrznego bloga. Kliknij poniżej, aby przejść do oryginalnej strony.

Przejdź do bloga

Ocena

Oceń ten przepis

Zaloguj się, aby ocenić

Wartości odżywcze

Kalorie
Białko
Węglowodany
Tłuszcze

Składniki i porcje

Dostosuj liczbę porcji:
x
0.25x Oryginał: 2 porcji 10x
/7 składników zaznaczonych

Składniki dla :

x
porcji
/7
zaznaczonych

Podobne przepisy

Inne przepisy z podobnymi kategoriami

jak zrobić labneh i z czym go jeść? czyli serek z jogurtu naturalnego. idealny do deserów, na śniadanie, do kanapki, na słono i słodko!
🥛 Wegetariańska

jak zrobić labneh i z czym go jeść? czyli serek z jogurtu naturalnego. idealny do deserów, na śniadanie, do kanapki, na słono i słodko!

Czy słyszeliście o labneh? Nie? to już tłumaczę: jest to kremowy, lekki serek, popularny w kuchni bliskiegowschodu, który otrzymuje się …

10 min
4
Z
Zielonysrodek.pl
pancakes z masłem orzechowym
🥛 Wegetariańska

pancakes z masłem orzechowym

pyszne, puchate, zdrowe pancakes z masłem orzechowym! idealne weekendowe śniadanie, ale sprawdzą się też na zimno na wynos!

25 min
4
279
Z
Zielonysrodek.pl
Grzanka z awokado i jajkiem
🥛 Wegetariańska

Grzanka z awokado i jajkiem

Niezbyt często jem kanapki, niezbyt często kupuję chleb, najczęściej się to zdarza jak mamy gości. Dzięki temu jem więcej warzyw, …

20 min
2
350
Z
Zielonysrodek.pl
Zielony omlet z brokułem, szpinakiem i kolendrą
🥛 Wegetariańska

Zielony omlet z brokułem, szpinakiem i kolendrą

Jak się macie? Jak dajecie radę? Ja mam dni lepsze i gorszę, gdybym wiedziała, że to się za chwilę skończy, …

30 min
3
221
Z
Zielonysrodek.pl