
Przepadam za batatami. W każdej postaci. Na słodko i na słono. I za omletami też. Dlatego pomyślałam, że można połączyć te dwie miłości i zalać to wszytko słodko-słonym palonym masłem z orzechami i syropem klonowym, a dla koloru dodać ricotty.
Przygotowanie jest bardzo proste pod warunkiem, że ma się upieczonego batata. Dlatego najlepiej pomyśleć o tym wcześniej i np. upiec jednego batata z jakimś innym daniem. Taki batat poleży w lodówce kilka dni i będzie czekał, aż postanowimy go wykorzystać.
Omlet wychodzi bardzo delikatny, dlatego trzeba uważać, żeby go nie porwać. Najciężej jest go obrócić na drugą stronę: ale z pomocą przychodzi talerz, którym przykrywamy omleta i odwracamy cała patelnie. Następnie zsuwamy omleta z powrotem na patelnie, pomagając sobie łopatką.
Całość zalewamy masłem przypalonym z dodatkiem syropu klonowego albo miodu i szczyptą soli. Myślę, że spokojnie można by zrobić wersję słoną: pominąć miód czy syrop i dodać liście szałwii.
Zobacz pełny przepis
Ten przepis pochodzi z zewnętrznego bloga. Kliknij poniżej, aby przejść do oryginalnej strony.
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
jak zrobić labneh i z czym go jeść? czyli serek z jogurtu naturalnego. idealny do deserów, na śniadanie, do kanapki, na słono i słodko!
Czy słyszeliście o labneh? Nie? to już tłumaczę: jest to kremowy, lekki serek, popularny w kuchni bliskiegowschodu, który otrzymuje się …
pancakes z masłem orzechowym
pyszne, puchate, zdrowe pancakes z masłem orzechowym! idealne weekendowe śniadanie, ale sprawdzą się też na zimno na wynos!
Grzanka z awokado i jajkiem
Niezbyt często jem kanapki, niezbyt często kupuję chleb, najczęściej się to zdarza jak mamy gości. Dzięki temu jem więcej warzyw, …
Zielony omlet z brokułem, szpinakiem i kolendrą
Jak się macie? Jak dajecie radę? Ja mam dni lepsze i gorszę, gdybym wiedziała, że to się za chwilę skończy, …