Mimo że to cudne orkiszowe ciasto drożdżowe piekłam już wiele razy, to dopiero teraz zdecydowałam się podzielić z Wami przepisem… Wiem, że coraz więcej z Was stara się na co dzień unikać mąki pszennej (ze względu na jej zanieczyszczenia i negatywny wpływ na zdrowie), a ten przepis pozwala zupełnie ją wykluczyć ciesząc się jednocześnie pysznym, puszystym, mięciutkim drożdżowym ciastem z chrupiącą kruszonką.
Przepis na to orkiszowe ciasto drożdżowe jest prosty, możecie wykorzystać do niego ulubione owoce, ale ja najbardziej polecam Wam w tym przepisie wspaniale dary końca polskiego lata. Skorzystajcie ze śliwek, z brzoskwiń lub z moreli, które właśnie teraz są najsmaczniejsze i najbardziej wartościowe!
Poza wszystkim, ten przepis zyskał właśnie w moim domu zupełnie nowy statu…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Ciasto marchewkowe
Przepyszne i wilgotne ciasto marchewkowe z delikatną nutą cynamonu, które otula jak ciepły koc w jesienny dzień.
Owsianka a’la szarlotka
Owsianka a'la szarlotka, czyli owsianka z jabłkami i cynamonem, będąca zdrowszą wersją deseru lub śniadania. Płatki owsiane grają tu rolę …
Pancakes owsiane
Pancakes owsiane z bananem, czyli pyszne fit śniadanie z dużą ilością błonnika. Ulubione pancakes całej rodziny, a jednocześnie zdrowe!
Owsiane biscotti z pistacjami i żurawiną
Owsiane biscotti, czyli zdrowsza wersja włoskiego specjału. Bez dodatku curku i mąki. Bezglutenowe, zdrowe ciastka. Ideale jako przekąska/śniadanie.