Kto próbował, ten wie, że moja mama piecze najlepszego orzechowca w całym Wrocławiu. Stawał już w szranki z orzechowcami różnych cioć, babć, a nawet ze słynnym orzechowcem z Mleczarni i zawsze jednogłośnie wygrywał. Przepis był tajnie strzeżony aż do wczoraj, kiedy mama wyjęła małą pogiętą karteczkę z przepisem i pozwoliła opublikować na blogu.
Oryginalny przepis zawierał jajka i miód, ale ja go zweganizowałam zastępując jajka mąką sojową, a miód melassą, chociaż z syropem klonowym jest równie dobry. W wersji wegańskiej dalej zasługuje na złoty medal.
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
trufle czekoladowo-kokosowe
Witaj grudniu! Jak wspaniale, że jesteś, bo już tęskniłam! A poważnie, to nie mogę uwierzyć, że to już! Przed chwilą …
WEGAŃSKA TARTA Z ORZECHAMI WŁOSKIMI I KARMELEM Z DAKTYLI
Kojarzycie bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych ciasto PECAN PIE? To moja polska i oczywiście wegańska wersja tej niezwykle aromatyczne...
TOFURNIK Z JABŁKAMI I CYNAMONEM NA SPODZIE CIASTECZKOWYM
Wśród moich przepisów znajdziecie masę propozycji na wegańskie wersje sernika, w tym wiele typowo świątecznych. Jednak jak co roku przed …
WEGAŃSKIE MIĘKKIE PIERNICZKI Z LUKREM KRÓLEWSKIM
Nie ma Świąt bez pierniczków, wiadomo! Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, ciasto nie wymaga długiego leżakowania, a lukier chłodzenia …