Pamiętacie stary babciny przepis na jabłka pieczone z masłem, z miodem i z cynamonem? Ha! – pewnie wielu z nas dostawało takie w dzieciństwie na deser, zwłaszcza jesienią i zimą.
Uwielbiałam te gorące, parujące i parzące usta kawałeczki jabłek w słodkim, tłustym sosie oraz zapach cynamonu, który opanowywał cały dom! A do tego nagrzany kaflowy piec… Siadywałam zwykle na stojącej przy piecu maszynie do szycia (tak, babcia miała piękną, wielką maszynę do szycia z dużym stołem) i opierałam się plecami o rozgrzane kafle. Tak spędziłam wiele jesiennych i zimowych popołudni u babci. Odrabiałam tam lekcje po szkole, jadłam, słuchałam jak babcia śpiewa, patrzyłam jak szyje i gotuje. Rozmawiałyśmy też wtedy więcej niż kiedykolwiek. Długie godziny spędzałam jesiennymi i zimowymi wieczorami …
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
WEGAŃSKIE GOFRY BANANOWE
Szybki pomysł na śniadanie? Chrupiące gofry! Tak jak w przypadku CHLEBKA BANANOWEGO , czy PANCAKES przydadzą się dojrzałe, słodkie banany....
WEGAŃSKIE ZAKRĘCANE DROŻDŻÓWKI Z WANILIOWYM SERKIEM
W czasie gdy drożdże były białym krukiem wśród produktów spożywczych jakimś cudem udało mi się nabyć aż 500g kostkę świeżych. …
Ciasto bananowe
Blog z roślinnymi przepisami – wolnymi od mięsa, nabiału i produktów pochodzenia zwierzęcego.
Wegańskie gofry idealne
Blog z roślinnymi przepisami – wolnymi od mięsa, nabiału i produktów pochodzenia zwierzęcego.