
Borówki czy maliny do granoli? Ciastek? Muffinów? Oczywiście zazwyczaj najlepszą są te świeże, jednak nie zawsze mamy je akurat pod ręką, poza tym do wypieków czasem lepiej sprawdzają się owoce suszone, bo nie puszczają soku i nie obciążają. Jednak w sklepach nie ma wcale tak dużego wyboru i jak już znajdziemy coś fajnego, bardzo często ma w składzie mnóstwo cukru i/lub oleju. Zatem po raz kolejny wniosek nasuwa się sam: owoce trzeba ususzyć samemu!
W tym roku suszyłam borówki i maliny, a w zeszłym truskawki! Ususzyć można chyba wszystko, choć nie zawsze miałoby to sens (patrz ogórek, ale mogę się mylić). Najfajniej byłoby to robić na dworze na słońcu, opcjonalnie w suszarce, ale w piekarniku, pod warunkiem, że można ustawić niską temperaturę, też będzie dobrze.
Owoce suszone mam zamiar wykorzystać do granoli, nocnej owsiank i i ciastek (np. tych owsianych, z malinami i czekoladą może być całkiem smacznie). Szczególnie dobrze sprawdzi się to jesienią czy zimą, kiedy będę miała już dość bananów i jabłek, a w sklepach nie będzie śladu po pysznych, letnich owocach. I do scones’ów! Świeże owoce puszczają za dużo soku, a z suszonymi pewne wyjdą idealnie 🙂
PS. Dziś w nocy mam zamiar ususzyć kolejną porcję!
Zobacz pełny przepis
Ten przepis pochodzi z zewnętrznego bloga. Kliknij poniżej, aby przejść do oryginalnej strony.
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
zielony hummus ze szpinakiem, kolendrą i pietruszką
Wczoraj wieczorem przeżyłam niemałą euforię: patrzę za okno, a tam pada śnieg! Pewnie się zastanawiacie, czy nie mam przypadkiem pięciu …
Domowe najlepsze tortille kukurydziane
Przepis na domowe tortille kukurydziane w wykorzystaniem tylko 3 składników! Wody, soli i mąki kukurydzianej.
Dynia Hasselback
Dziś zachęcam Was do masowania. Trafiła do mnie paczka z fantastycznymi orientalnymi produktami Jasmeen Oriental.Harissę połączyłam z wodą różaną i...
PANCAKES ZE SZPARAGAMI, POREM I SUSZONYMI POMIDORAMI
Pomysł na leniwe, niedzielne śniadanie? Pancakes! U mnie ostatnio koniecznie w wersji wytrawnej. Sezon na szparagi już rusza więc to …