owoce suszone w piekarniku

490 min
1 porcja
382 kcal
owoce suszone w piekarniku
✍️ Opis autora:

Borówki czy maliny do granoli? Ciastek? Muffinów? Oczywiście zazwyczaj najlepszą są te świeże, jednak nie zawsze mamy je akurat pod ręką, poza tym do wypieków czasem lepiej sprawdzają się owoce suszone, bo nie puszczają soku i nie obciążają. Jednak w sklepach nie ma wcale tak dużego wyboru i jak już znajdziemy coś fajnego, bardzo często ma w składzie mnóstwo cukru i/lub oleju. Zatem po raz kolejny wniosek nasuwa się sam: owoce trzeba ususzyć samemu!

W tym roku suszyłam borówki i maliny, a w zeszłym truskawki! Ususzyć można chyba wszystko, choć nie zawsze miałoby to sens (patrz ogórek, ale mogę się mylić). Najfajniej byłoby to robić na dworze na słońcu, opcjonalnie w suszarce, ale w piekarniku, pod warunkiem, że można ustawić niską temperaturę, też będzie dobrze.

Owoce suszone mam zamiar wykorzystać do granoli, nocnej owsiank i i ciastek (np. tych owsianych, z malinami i czekoladą może być całkiem smacznie). Szczególnie dobrze sprawdzi się to jesienią czy zimą, kiedy będę miała już dość bananów i jabłek, a w sklepach nie będzie śladu po pysznych, letnich owocach. I do scones’ów! Świeże owoce puszczają za dużo soku, a z suszonymi pewne wyjdą idealnie 🙂

PS. Dziś w nocy mam zamiar ususzyć kolejną porcję!

Domowe suszone owoce – wegańska i bezglutenowa przekąska z borówek i malin, przygotowana bez dodatku cukru. Proces suszenia w piekarniku zajmuje 8 godzin, ale aktywne przygotowanie to zaledwie 10 minut. Bogate w antyoksydanty, idealne jako zdrowy zamiennik słodyczy lub dodatek do granoli i wypieków. Świetnie sprawdzą się jako jesienna przekąska do pracy lub szkoły. Przechowuj w szczelnym pojemniku i dodawaj do owsianek, musli lub ciast dla naturalnej słodyczy.
🥨 Przekąski 📦 Meal prep 🍂 Jesienne 🚫 Bez cukru 🌾 Bezglutenowe 🥜 Bez orzechów 🥬 Raw 🧊 Można zamrozić
10 min
Przygotowanie
480 min
Gotowanie
490 min
Łącznie

Zobacz pełny przepis

Ten przepis pochodzi z zewnętrznego bloga. Kliknij poniżej, aby przejść do oryginalnej strony.

Przejdź do bloga

Ocena

Oceń ten przepis

Zaloguj się, aby ocenić

Wartości odżywcze

Kalorie
Białko
Węglowodany
Tłuszcze

Składniki i porcje

Dostosuj liczbę porcji:
x
0.25x Oryginał: 1 porcji 10x
/2 składników zaznaczonych

Składniki dla :

x
porcji
/2
zaznaczonych

Podobne przepisy

Inne przepisy z podobnymi kategoriami

zielony hummus ze szpinakiem, kolendrą i pietruszką
🌱 Wegańska

zielony hummus ze szpinakiem, kolendrą i pietruszką

Wczoraj wieczorem przeżyłam niemałą euforię: patrzę za okno, a tam pada śnieg! Pewnie się zastanawiacie, czy nie mam przypadkiem pięciu …

35 min
4
281
Z
Zielonysrodek.pl

Brak zdjęcia

🌱 Wegańska

Domowe najlepsze tortille kukurydziane

Przepis na domowe tortille kukurydziane w wykorzystaniem tylko 3 składników! Wody, soli i mąki kukurydzianej.

50 min
16
Z
Zielonysrodek.pl
Dynia Hasselback
🌱 Wegańska

Dynia Hasselback

Dziś zachęcam Was do masowania. Trafiła do mnie paczka z fantastycznymi orientalnymi produktami Jasmeen Oriental.Harissę połączyłam z wodą różaną i...

55 min
2
213
B
Burczymiwbrzuchu.pl
PANCAKES ZE SZPARAGAMI, POREM I SUSZONYMI POMIDORAMI
🌱 Wegańska

PANCAKES ZE SZPARAGAMI, POREM I SUSZONYMI POMIDORAMI

Pomysł na leniwe, niedzielne śniadanie? Pancakes! U mnie ostatnio koniecznie w wersji wytrawnej. Sezon na szparagi już rusza więc to …

25 min
4
555
M
Mniumniu.com