Tłusty czwartek to ostatni czwartek przed wielkim postem oraz początek końca karnawału. Kiedyś był dniem szczególnie ważnym, kiedy wolno się było objeść tłustych mięs i opić winem, a także najeść się do syta pączków, które kiedyś wyglądały nieco inaczej niż te dzisiejsze – były słone, wypiekane z ciasta chlebowego i faszerowane… słoniną.
Dlatego zanim zakrzykniecie, że pieczone pączki to profanacja pomyślcie o tym, że dla naszych praprababek, słodki pączek byłby jeszcze gorszym występkiem. W dodatku w czasach, kiedy codziennością jest dieta bezglutenowa, fitness i dbałość o zdrowe odżywianie zjedzenie jakiejkolwiek słodkiej drożdżówki może uchodzić za spektakularne obżarstwo!
Aby pieczone pączki się udały ciasto musi być puszyste, delikatne, miękkie i dobrze wyrośnięte. I w…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
WEGAŃSKIE DONUTY O SMAKU SNICKERSA
Za tydzień TŁUSTY CZWARTEK więc czas na przepis na pączusie! Mega rozpustne donuty o smaku snickersa - z polewą czekoladową, …
WEGAŃSKIE PIECZONE DONUTY O SMAKU NUTELLI
Wśród moich przepisów znajdziecie całą masę receptur na przepyszne słodkości, które sprawdzą się także przy okazji świętowania Tłustego Czwa...
Nietłusty Czwartek – bezglutenowa tarta czekoladowa
Blog z roślinnymi przepisami – wolnymi od mięsa, nabiału i produktów pochodzenia zwierzęcego.
Wegańskie pączki
Blog z roślinnymi przepisami – wolnymi od mięsa, nabiału i produktów pochodzenia zwierzęcego.