W dawnych książkach kucharskich, zarówno tych z XIX wieku jak i tych sprzed kilkudziesięciu lat, często można było spotkać przepisy na słodycze z wykorzystaniem różnych warzyw. I nie chodzi mi tutaj o ciasto marchewkowe, ale o znacznie bardziej odważne połączenia.
Babka z dynią, tort z fasoli albo ciasto drożdżowe z ziemniaków – to tylko niektóre przepisy, jakie można odnaleźć w retro książkach kulinarnych. A im uboższe były czasy, kiedy książki wydawano, tym więcej wegańskich i wegetariańskich receptur można znaleźć. Jak wprost pisze Ewa Siemaszko w Urozmaiconych posiłkach z dostępnych produktów:
W okresie braku jaj i wysokiej ich ceny jaja w cieście drożdżowym mogą być zastąpione przecierem z dyni, który nadaje ciastu, podobnie jak jaja, ładną, żółtą bar…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
WEGAŃSKIE DONUTY O SMAKU SNICKERSA
Za tydzień TŁUSTY CZWARTEK więc czas na przepis na pączusie! Mega rozpustne donuty o smaku snickersa - z polewą czekoladową, …
WEGAŃSKIE PIECZONE DONUTY O SMAKU NUTELLI
Wśród moich przepisów znajdziecie całą masę receptur na przepyszne słodkości, które sprawdzą się także przy okazji świętowania Tłustego Czwa...
Nietłusty Czwartek – bezglutenowa tarta czekoladowa
Blog z roślinnymi przepisami – wolnymi od mięsa, nabiału i produktów pochodzenia zwierzęcego.
Wegańskie pączki
Blog z roślinnymi przepisami – wolnymi od mięsa, nabiału i produktów pochodzenia zwierzęcego.