
„Chleby upieką się w piecach nam”. A właściwie to Pampushki. Poznajcie ukraińskie bułeczki czosnkowe, które lubią się przytulać. Kuszą by odrywać jeszcze ciepłe i zachęcają do wspólnej biesiady. Można je podjadać z masłem czosnkowym, albo serwować bardziej традиcyjnie, jako dodatek do barszczu ukraińskiego.
W klasycznych ukraińskich przepisach, świeżo upieczone bułeczki polewamy olejem wymieszanym z ziołami i czosnkiem, ale uznałam, że w wersji maślanej wyjdzie jeszcze bardziej apetycznie. Do masła przemyciłam koperek, szczypiorek, czosnek i podkręciłam je chilli. Świetnie się tu też sprawdzi natka pietruszki.
Pampuszki możecie upiec w naczyniu żaroodpornym, albo na żeliwnej patelni. Ja wybrałam prostokątną formę, może być okrągła.
Serwuje się je często z barszczem ukraińskim, więc nie zabraknie na blogu przepisu na moją wersję zupy, już myślę o przepisie!
Zobacz pełny przepis
Ten przepis pochodzi z zewnętrznego bloga. Kliknij poniżej, aby przejść do oryginalnej strony.
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Pieczone szparagi z kozim serem i pangrattato
Co zrobić z suchą bułą? Najlepiej zetrzeć na suchary. A co zrobić żeby suchary były smaczniejsze? W rytm piosenki Mietka …
Tortilla de patatas z pieczarkami, mascarpone i szczypiorkiem
Jesień to sezon na seriale, dlatego postanowiłam rozpocząć na blogu hiszpańską serię z przepisami na tapas. Można je podjadać na …
Croquetas
Czas na kolejny przepis w ramach hiszpańskiej serii.O rety, oto krokiety, które powstają na bazie beszamelu. Do środka możecie włożyć …
Frytki Halloumi
Say cheese! Nie wiem jak wy, ale ja na widok serowych rarytasów zawsze się uśmiecham. Jeśli chcesz być szczęśliwy i …