Pampushki – ukraińskie bułeczki czosnkowe

50 min
4 porcje
Pampushki – ukraińskie bułeczki czosnkowe
✍️ Opis autora:

„Chleby upieką się w piecach nam”. A właściwie to Pampushki. Poznajcie ukraińskie bułeczki czosnkowe, które lubią się przytulać. Kuszą by odrywać jeszcze ciepłe i zachęcają do wspólnej biesiady. Można je podjadać z masłem czosnkowym, albo serwować bardziej традиcyjnie, jako dodatek do barszczu ukraińskiego.

W klasycznych ukraińskich przepisach, świeżo upieczone bułeczki polewamy olejem wymieszanym z ziołami i czosnkiem, ale uznałam, że w wersji maślanej wyjdzie jeszcze bardziej apetycznie. Do masła przemyciłam koperek, szczypiorek, czosnek i podkręciłam je chilli. Świetnie się tu też sprawdzi natka pietruszki.

Pampuszki możecie upiec w naczyniu żaroodpornym, albo na żeliwnej patelni. Ja wybrałam prostokątną formę, może być okrągła.

Serwuje się je często z barszczem ukraińskim, więc nie zabraknie na blogu przepisu na moją wersję zupy, już myślę o przepisie!

Pampushki – wegetariańskie ukraińskie bułeczki czosnkowe, które zachwycają puszystością i aromatem. Przygotowane z mąki pszennej, suszonych drożdży i masła, gotowe w zaledwie 50 minut. Te miękkie przysmaki to źródło energii, a zawarty w nich czosnek wspiera odporność. Idealne na rodzinne śniadanie lub kolację, świetnie komponują się z domowym barszczem. Podawaj je ciepłe, posmarowane aromatycznym masłem czosnkowym lub z dodatkiem orzechów nerkowca dla wyjątkowego smaku.
30 min
Przygotowanie
20 min
Gotowanie
50 min
Łącznie

Zobacz pełny przepis

Ten przepis pochodzi z zewnętrznego bloga. Kliknij poniżej, aby przejść do oryginalnej strony.

Przejdź do bloga

Ocena

Oceń ten przepis

Zaloguj się, aby ocenić

Składniki i porcje

Dostosuj liczbę porcji:
x
0.25x Oryginał: 4 porcji 10x
/16 składników zaznaczonych

Składniki dla :

x
porcji
/16
zaznaczonych

Podobne przepisy

Inne przepisy z podobnymi kategoriami

Pieczone szparagi z kozim serem i pangrattato
🥛 Wegetariańska

Pieczone szparagi z kozim serem i pangrattato

Co zrobić z suchą bułą? Najlepiej zetrzeć na suchary. A co zrobić żeby suchary były smaczniejsze? W rytm piosenki Mietka …

25 min
2
B
Burczymiwbrzuchu.pl
Tortilla de patatas z pieczarkami, mascarpone i szczypiorkiem
🥛 Wegetariańska

Tortilla de patatas z pieczarkami, mascarpone i szczypiorkiem

Jesień to sezon na seriale, dlatego postanowiłam rozpocząć na blogu hiszpańską serię z przepisami na tapas. Można je podjadać na …

35 min
2
B
Burczymiwbrzuchu.pl
Croquetas
🥛 Wegetariańska

Croquetas

Czas na kolejny przepis w ramach hiszpańskiej serii.O rety, oto krokiety, które powstają na bazie beszamelu. Do środka możecie włożyć …

35 min
4
B
Burczymiwbrzuchu.pl
Frytki Halloumi
🥛 Wegetariańska

Frytki Halloumi

Say cheese! Nie wiem jak wy, ale ja na widok serowych rarytasów zawsze się uśmiecham. Jeśli chcesz być szczęśliwy i …

30 min
2
B
Burczymiwbrzuchu.pl