„Chleby upieką się w piecach nam”. A właściwie to Pampushki. Poznajcie ukraińskie bułeczki czosnkowe, które lubią się przytulać. Kuszą by odrywać jeszcze ciepłe i zachęcają do wspólnej biesiady. Można je podjadać z masłem czosnkowym, albo serwować bardziej традиcyjnie, jako dodatek do barszczu ukraińskiego.
W klasycznych ukraińskich przepisach, świeżo upieczone bułeczki polewamy olejem wymieszanym z ziołami i czosnkiem, ale uznałam, że w wersji maślanej wyjdzie jeszcze bardziej apetycznie. Do masła przemyciłam koperek, szczypiorek, czosnek i podkręciłam je chilli. Świetnie się tu też sprawdzi natka pietruszki.
Pampuszki możecie upiec w naczyniu żaroodpornym, albo na żeliwnej patelni. Ja wybrałam prostokątną formę, może być okrągła.
Serwuje się je często z barszczem uk…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
ciastka marchewkowe z płatkami owsianymi i pomarańczą
Ciastka marchewkowe z płatkami owsianymi to kolejna propozycja na zdrową przekąskę, śniadanie w biegu i coś słodkiego w jednym! Są …
owsiane scones z jabłkiem, kokosem i cynamonowym lukrem
Pyszne owsiane scones, idealne na śniadanie w biegu, przekąskę czy nawet deser! Zdrowe, bogate w błonnik. Opcja wegańska i bezglutenowa.
granola cups z ekspresowymi lodami bananowo-kokosowymi
Granola na śniadanie czy przekąskę to nic nowego, ale gdyby tak ją podać z ekspresowymi lodami bananowo-kokosowymi? Ja jestem jak …
granola z orzechami
Chrupiąca granola z orzechami, rodzynkami. Najlepsza z mlekiem lub jogurtem ze świeżymi owocami. Przepis.