
Pancakes owsiane to kolejna propozycja na zdrowe placuszki z dodatkiem banana. Poprzednio były już najprostsze placki bananowe z płatkami owsianymi. Są one bardziej bananowe i dla niektórych trochę za ciężkie. Więc proszę, przedstawiam drugi przepis. A prawda jest taka, że im więcej przepisów na placki, tym człowiek szczęśliwszy. Fakt.
To może wytłumaczę różnicę między tymi trzema przepisami.
Najprostsze placki bananowe są mocno bananowe i robią się ekspresowo. Trzy składniki, miksujemy i smażymy. Uwielbiają je dzieci, ale dorośli też. Zdecydowanie słodsze.
Dzisiejsze, jak wskazuje nazwa, bardziej przypominają amerykańskie pancakes, mają w składzie dodatkowo jogurt i sodę oczyszczoną, są bardziej puchate i tylko delikatnie bananowe. Jedynym ich minusem jest fakt, że trzeba odczekać co najmniej 14 min, żeby płatki wchłnęły płyny.
A jaki jest przepis na udane pancakes? Poza samymi plackami bardzo ważne są dodatki. Zawsze, ale to zawsze, dodaje masła i syropu klonowego. Nie chcę powiedzieć, że bez są niedobre, po prostu naprawdę dużo lepiej smakują z 😉 Jak to mówiła Julia Child: chcesz, żeby coś było smaczniejsze, dodaj masła. A żeby było jeszcze smaczniejsze? Jeszcze więcej masła.
Poza tym, żeby było bardziej kolorowo- owoce (obecnie banan, jabłka, ale już niedługo truskawki, jagody, maliny, brzoskwinie ❤) i orzechy, żeby było jeszcze bardziej zdrowo i pożywnie.
Kilka wskazówek, jak zrobić okrągłe, równe i wyrośnięte placki:
- patelnia musi być dobrze rozgrzana, ale nie na tyle, żeby palić ciasto,
- ciasto nie może być za gęste,
- banany najlepsze są niezbyt dojrzałe, inaczej ciasto łatwo się pali,
- ciasto najłatwiej nałożyć łyżką do lodów: dzięki temu równomiernie się rozlewa i tworzy równe koło,
- odwrócić, zanim góra się zetnie,
- nie przypiekać, bo opadną,
- i najważniejsze: dużo ćwiczyć !
UWAGA: dostaję czasem uwagi, że placki łatwo się przypalają. Jeśli tak się dzieje, to albo temperatura patelni jest za wysoka lub używamy zbyt dojrzałe banany i jest w nich za dużo cukru. Placki odwracamy, zanim góra zdąży się ściąć! W razie wątpliwości patrz załączony filmik 🙂
Zobacz pełny przepis
Ten przepis pochodzi z zewnętrznego bloga. Kliknij poniżej, aby przejść do oryginalnej strony.
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Owsiane biscotti z pistacjami i żurawiną
Owsiane biscotti, czyli zdrowsza wersja włoskiego specjału. Bez dodatku curku i mąki. Bezglutenowe, zdrowe ciastka. Ideale jako przekąska/śniadanie.
tarta z labneh i owocami na orzechowo-czekoladowym spodzie
Ostatnio robiliśmy labneh i wielu z was temat bardzo zaintrygował i jestem ciekawa, czy ktoś faktycznie go zrobił i jak …
ciasto migdałowe z morelami i malinami. bez mąki
Ciasto migdałowe pojawiało się na moim stole od kilku dobrych tygodni (a może nawet miesięcy?). Była wersja z rabarbarem i …
Owoce pod kruszonką owsiano-kokosową
Ostatnio jestem na etapie czyszczenia szafek oraz zamrażalnika, ponieważ jakiś czas temu okazało się, że opuszczamy Niceę???? Część mnie trochę …