Kilka lat temu mięsożerny znajomy zabrał mnie do pewnej bardzo eleganckiej restauracji w Berlinie mówiąc „Jest wegańska, spodoba ci się!”. Idziemy, siadamy, czekamy na obsługę i na przywitanie dostajemy żółtą, kremową pastę w towarzystwie pieczywa. Próbuję i syczę na niego z ukosa „Wegańska?! Przecież to pasta jajeczna!”, na co kelnerka ze stolika obok z uśmiechem odpowiada „Nie, proszę Pani. To pasta bezjajeczna”.
I tak od kilku lat usiłowałam odnaleźć smak tamtej berlińskiej bezjajecznej pasty – nie tylko dlatego, że dałam się nabrać. Przede wszystkim dlatego, że była po prostu pyszna, niezwykle puszysta, wyrazista i jednocześnie delikatna. Próbowałam odtworzyć jej smak używając różnych składników, zmieniałam proporcje i dodatki, ale wciąż to nie było to. Aż w końcu kilka dni t…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
WEGAŃSKI CHLEBEK KUKURYDZIANY - CORNBREAD
Chlebek kukurydziany poznałam dopiero w zeszłym roku przy okazji odwiedzin Nowego Jorku i od tego momentu zapragnęłam uzyskać wegański prze...
WEGAŃSKI SER JAK GORGONZOLA
Roślinna wersja gorgonzoli to chyba mój ulubiony, serowy przepis z E-BOOKA ! a z reszta to był jeden z serów, …
WEGAŃSKA PASTA MAKRELOWA - BEZZRYBNA PASTA Z WĘDZONEGO TOFU
Ta pasta zmieni Wasze życie! szczególnie jeśli byliście lub jesteście fanami pasty z wędzonej makreli, ta na bazie wędzonego tofu …
WEGAŃSKIE GOFRY ZE SZPARAGAMI I TOFU PO BENEDYKTYŃSKU
W tym roku szparagi jem w ilościach wręcz hurtowych, a to jedno z moich ulubionych śniadań. Chrupiące gofry z dodatkiem …