Istnieją połączenia smaków, których wszyscy próbowali już tyle razy, że stały się wręcz niestrawnie nudne. Krem z marchewki z imbirem, buraczane carpaccio z rukolą albo pasta z groszku z miętą i cytryną. A przecież do tej ostatniej zamiast cytryny wystarczy dodać kwaśny, chrupiący szczaw i od razu nabierze zupełnie innego charakteru.
Chrupiący, zielony groszek lubi kwaskowate towarzystwo – limonka i cytryna to tylko jedne z wielu propozycji. Ale warto trochę pokombinować i spróbować ciekawszych dodatków niż łyżka cytrynowego soku. Zielone ziarenka świetnie smakują w zupie z żytnim zakwasem, w kremie z kiszonymi ogórkami albo w gulaszu z dodatkiem ostrego, koreańskiego kimchi. Nie mają równych w curry z trawą cytrynową, z kokosową zupą z liśćmi kafiru albo w marokańskim tajine z m…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Koktajl z kiwi
Koktajl z kiwi czyli kolejna odsłona koktajli owocowych, tym razem o smaku kiwi. Poziom słodkości zależy od dojrzałości kiwi, ja …
Koktajl z mango
Koktajl z mango to najczęstsza forma w jakiej je spożywam, jest przepyszny. Ten przepis to forma podstawowa, można oczywiście zastąpić …
Białkowa kawa kuloodporna (keto, wegańska)
Gęsta i kremowa kawa o smaku czekoladowym, przypominająca cappuccino to hit ostatnich tygodni. Po blendowaniu tworzy się aksamitna pianka, k
Bananowy twarożek z tofu
Bananowy smak bardzo dobrze komponuje się z tofu. Twarożek jest wegański oraz bezglutenowy. Szczególnie polecam dla alergików :)