Jestem wielkim fanem wszelkiej maści smarowideł, którymi można raczyć się w towarzystwie świeżego chleba. Dzisiaj postanowiłem wziąć na tapet kalafiora i ukręcić z niego pastę. Pasta z pieczonego kalafiora w towarzystwie kaparów i świeżego tymianku smakuje REWELACYJNIE!
Poza tytułowym kalafiorem, w paście znajduje się również pieczona cebula oraz czosnek. Całość została przyprawiona papryką wędzoną, która nadaje lekko dymnego aromatu oraz przyprawą curry. W samej paście znalazło się jeszcze miejsce na suszone pomidory oraz orzechy nerkowca.
Z czym podawać pastę z pieczonego kalafiora?
Oczywiście najlepiej smakuje z pieczywem. Serdecznie polecam Ci przepis na chleb pszenny. To właśnie z nim zrobiłem sobie kanapki, na wierzchu których ułożyłem ogórka,…
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Smalec z fasoli
Smalec z fasoli czyli świetna wegańska alternatywa tradycyjnego smalcu. Co więcej składa się głównie z białka, a nie z tłuszczu …
Masło orzechowe z migdałów, nerkowców i słonecznika
Domowe masło orzechowe. Można przygotować z każdego rodzaju orzecha bądź słonecznika. Doskonałe na kanapki czy dodatek do wypieków.
Imprezowe przekąski
Blog z roślinnymi przepisami – wolnymi od mięsa, nabiału i produktów pochodzenia zwierzęcego.
Hummus cytrynowy
Wyobraź sobie miseczkę kremowego hummusu o orzeźwiającym, cytrynowym smaku, delikatnie pikantnym, a jednocześnie tak harmonijnym, że nie możesz przestać