Pasta zielone curry

15 min
3 porcje
53 kcal
Pasta zielone curry
✍️ Opis autora:

Pasta zielone curry to chyba kwintesencja Tajlandii, kolendra, trawa cytrynowa i liście limonki, chili, imbir i czosnek, czyli wszystko, co najlepsze, zamknięte w jednym słoiku. Pyszne i aromatyczne, stanowi bazę do zielonego curry, które można przygotować w 15 minut z praktycznie ze wszystkiego! Z kurczaka, krewetek, z cukinią, batatem, szpinakiem… Lub mojego najnowszego ulubieńca: ze szparagami, groszkiem cukrowym i ciecierzycą!

Do przygotowania takiej pasty najlepiej zaopatrzyć się we wspomnianą trawę cytrynową i liście limonki. To dzięki nim pasta ma tak niepowtarzalny i aromatyczny smak. Ja mam to szczęście, że mieszkając w Nicei, mam do wyboru kilka sklepów azjatyckich, w których bez problemu znajduję wszystkie, nawet najbardziej wyszukane produkty.

W Polsce tak kolorowe nie było i zazwyczaj zamawiałam wszystko z internetu, szczególnie sos sojowy, składniki na sushi, bo zdecydowanie wolę oryginalne produkty, niż polskie odpowiedniki. Polecam też sklep Kuchnie Świata, który ma kilka oddziałów w Polsce (np. w Gdańsku) i ma dość niezły wybór, choć ceny niestety też, ale w sytuacji kryzysowej potrafił uratować życie. Opcjonalnie można się wybrać do Berlina, tam to mają całe supermarkety azjatyckie, a ceny jak w Azji 😀

Pastę mieliłam w blenderze stojącym i kończyłam blenderem ręcznym. Myślę, że gdyby mieć odpowiednie naczynie (wąskie, wysokie, takie z zestawu) dałoby radę od początku robić to tym drugim. Ja mam tylko widoczne na zdjęciu, które jest zbyt szerokie i zachlapałoby mi pewnie całą kuchnię.

Trawę cytrynową znalazłam na allegro i w tym samym sklepie można też dostać liście limonki. Ogólnie bardzo mi się podoba jego asortyment. Inną opcją jest samemu sobie wyhodować, w internecie widzę sporo nasion 😀

Pasta zielone curry – wegańska, bezglutenowa baza pełna aromatu, przygotowana w zaledwie 15 minut! Kluczowe składniki: świeża kolendra, trawa cytrynowa i imbir, które nadają wyjątkowy smak. Bogata w przeciwutleniacze, wspiera odporność dzięki czosnkowi i imbirowi. Idealna do szybkiego obiadu lub meal prep – wystarczy dodać mleczko kokosowe i ulubione warzywa. Świetnie komponuje się z tofu lub ciecierzycą. Przechowuj w słoiku i ciesz się smakiem Tajlandii w domowym wydaniu!
🍽️ Obiady 🍛 Curry 📦 Meal prep 🌾 Bezglutenowe 🚫 Bez soi 👶 Dla początkujących
15 min
Przygotowanie
Gotowanie
15 min
Łącznie

Zobacz pełny przepis

Ten przepis pochodzi z zewnętrznego bloga. Kliknij poniżej, aby przejść do oryginalnej strony.

Przejdź do bloga

Ocena

Oceń ten przepis

Zaloguj się, aby ocenić

Wartości odżywcze

Kalorie
Białko
Węglowodany
Tłuszcze

Składniki i porcje

Dostosuj liczbę porcji:
x
0.25x Oryginał: 3 porcji 10x
/11 składników zaznaczonych

Składniki dla :

x
porcji
/11
zaznaczonych

Podobne przepisy

Inne przepisy z podobnymi kategoriami

SMAŻONY RYŻ Z ANANASEM I ORZECHAMI NERKOWCA / E-BOOK AZJATYCKI
🌱 Wegańska

SMAŻONY RYŻ Z ANANASEM I ORZECHAMI NERKOWCA / E-BOOK AZJATYCKI

Jeden z prostszych przepisów kuchni azjatyckiej, który znalazł się w moim najnowszym e-booku - "Smart Vegan - Kuchnia azjatycka w …

35 min
4
743
M
Mniumniu.com
Dal soczewicowy ze Sri Lanki
🌱 Wegańska

Dal soczewicowy ze Sri Lanki

Blog z roślinnymi przepisami – wolnymi od mięsa, nabiału i produktów pochodzenia zwierzęcego.

30 min
6
442
J
Jadlonomia.com
Wegańskie ragout z letnich warzyw i kotletów sojowych
🌱 Wegańska

Wegańskie ragout z letnich warzyw i kotletów sojowych

Takiej obfitości świeżych, pachnących warzyw jak teraz nie będzie gdy skończy się lato. Właśnie dziś jest idealny czas na wegańskie …

50 min
4
240
E
Easyvege.pl
Piątkowy fridge-cleaning – Jednogarnkowy gulasz wegański w stylu indyjskim.
🌱 Wegańska

Piątkowy fridge-cleaning – Jednogarnkowy gulasz wegański w stylu indyjskim.

Wegański, szybki, sycący obiad, który powstał poprzez piątkowe sprzątanie lodówki.

45 min
4
440
E
Easyvege.pl