
Pasta zielone curry to chyba kwintesencja Tajlandii, kolendra, trawa cytrynowa i liście limonki, chili, imbir i czosnek, czyli wszystko, co najlepsze, zamknięte w jednym słoiku. Pyszne i aromatyczne, stanowi bazę do zielonego curry, które można przygotować w 15 minut z praktycznie ze wszystkiego! Z kurczaka, krewetek, z cukinią, batatem, szpinakiem… Lub mojego najnowszego ulubieńca: ze szparagami, groszkiem cukrowym i ciecierzycą!
Do przygotowania takiej pasty najlepiej zaopatrzyć się we wspomnianą trawę cytrynową i liście limonki. To dzięki nim pasta ma tak niepowtarzalny i aromatyczny smak. Ja mam to szczęście, że mieszkając w Nicei, mam do wyboru kilka sklepów azjatyckich, w których bez problemu znajduję wszystkie, nawet najbardziej wyszukane produkty.
W Polsce tak kolorowe nie było i zazwyczaj zamawiałam wszystko z internetu, szczególnie sos sojowy, składniki na sushi, bo zdecydowanie wolę oryginalne produkty, niż polskie odpowiedniki. Polecam też sklep Kuchnie Świata, który ma kilka oddziałów w Polsce (np. w Gdańsku) i ma dość niezły wybór, choć ceny niestety też, ale w sytuacji kryzysowej potrafił uratować życie. Opcjonalnie można się wybrać do Berlina, tam to mają całe supermarkety azjatyckie, a ceny jak w Azji 😀
Pastę mieliłam w blenderze stojącym i kończyłam blenderem ręcznym. Myślę, że gdyby mieć odpowiednie naczynie (wąskie, wysokie, takie z zestawu) dałoby radę od początku robić to tym drugim. Ja mam tylko widoczne na zdjęciu, które jest zbyt szerokie i zachlapałoby mi pewnie całą kuchnię.
Trawę cytrynową znalazłam na allegro i w tym samym sklepie można też dostać liście limonki. Ogólnie bardzo mi się podoba jego asortyment. Inną opcją jest samemu sobie wyhodować, w internecie widzę sporo nasion 😀
Zobacz pełny przepis
Ten przepis pochodzi z zewnętrznego bloga. Kliknij poniżej, aby przejść do oryginalnej strony.
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
SMAŻONY RYŻ Z ANANASEM I ORZECHAMI NERKOWCA / E-BOOK AZJATYCKI
Jeden z prostszych przepisów kuchni azjatyckiej, który znalazł się w moim najnowszym e-booku - "Smart Vegan - Kuchnia azjatycka w …
Dal soczewicowy ze Sri Lanki
Blog z roślinnymi przepisami – wolnymi od mięsa, nabiału i produktów pochodzenia zwierzęcego.
Wegańskie ragout z letnich warzyw i kotletów sojowych
Takiej obfitości świeżych, pachnących warzyw jak teraz nie będzie gdy skończy się lato. Właśnie dziś jest idealny czas na wegańskie …
Piątkowy fridge-cleaning – Jednogarnkowy gulasz wegański w stylu indyjskim.
Wegański, szybki, sycący obiad, który powstał poprzez piątkowe sprzątanie lodówki.