Ciecierzyca jest moim ulubionym strączkiem. Bardzo łatwo można z niej zrobić zarówno wytrawne dania, takie jak dzisiejszy pasztet z ciecierzycy jak i pyszne słodkie ciasteczka. Dzisiaj jednak skupię się na czymś klasycznym, co dla wielu jest kwintesencją weganizmu. Jeśli zapytasz przypadkowego przechodnia z czym mu się kojarzy weganizm, to zapewne na pierwszym miejscu będą to jałowe kotlety sojowe (bo źle zrobione) oraz pasztety. Od tego pierwszego mam wrażenie, że troszkę się odchodzi na rzecz strączków, które z pewnością są lepszym wyborem.
Wegański pasztet z ciecierzycy
Pasztety bezmięsne można zrobić de facto ze wszystkiego, ale jako fan ciecierzycy i posiadacz odcedzonej i przepłukanej cieciory w lodówce (została po drugim rzucie napoleonek), postawi…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Sos serowy z ziemniaka, ale bez sera!
Wygląda jak sos serowy, smakuje jak sos serowy.. ale sera wcale tam nie ma! Sos serowy z ziemniaka jest naprawdę …
Moskole – góralskie placki z gotowanych ziemniaków (wegańskie)
Moskole to wegańskie placki z gotowanych ziemniaków. Z zewnątrz chrupiące, w środku miękkie, rewelacyjnie smakują z masłem czosnkowym!
Kalafior KFC – Korean Fried Cauliflower
Najlepsze rzeczy wychodzą często nieplanowane. Wczoraj spontanicznie ruszyłam na stories z zabawą „Z czym Tosię je” – edycja kalafior. Otrzymałam...
KALAFIOR W SOSIE BUFFALO
Jeden z prostszych a zarazem smaczniejszych przepisów na kalafiora. Chrupiące, pieczone kalafiorowe skrzydełka zatopione w ostro-kwaśnym so...