Święta, święta i po świętach. Kroiłam najdrobniej jak potrafię warzywa na sałatkę jarzynową, tarłam buraki na ćwikłę i piekłam przez całą noc pasztety dla przyjaciół i rodziny. Było pysznie i wspaniale, ale na razie chociaż przez chwilę mam ochotę na wiosenne, szybkie i proste gotowanie.
Zawsze kiedy nie mam czasu i ochoty na długie godziny w kuchni, sięgam po zalegające w szafkach warzywa i piekę je, w międzyczasie przygotowując ulubiony sos i dodatki. Może to być prosty dressing z oliwą, pesto z ulubionych ziół albo długo redukowany syrop z ostrymi przyprawami. Ale najszybszy i najbardziej kremowy jest sos z pasty tahini – ta gęsta, sezamowa pasta wykorzystywana najczęściej do hummusu rozprowadzona z kilkoma łyżkami wody staje się kremowa, aksamitna i wręcz śmietankowa. Do tego…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Sos serowy z ziemniaka, ale bez sera!
Wygląda jak sos serowy, smakuje jak sos serowy.. ale sera wcale tam nie ma! Sos serowy z ziemniaka jest naprawdę …
Moskole – góralskie placki z gotowanych ziemniaków (wegańskie)
Moskole to wegańskie placki z gotowanych ziemniaków. Z zewnątrz chrupiące, w środku miękkie, rewelacyjnie smakują z masłem czosnkowym!
Kotlety ziemniaczano-sojowe
Kotlety ziemniaczano-sojowe czyli pomysł na wykorzystanie okary po przygotowaniu mleka sojowego. Uwielbiam takie ekonomiczne przepisy, nic się w kuchni nie
Boczniaki w mięsnej marynacie (wegańskie, keto)
Aromatyczne boczniaki w mięsnej marynacie świetnie smakują zarówno przygotowane na patelni jak i na grillu. Dodatkowo przygotowuje się je bardzo …