pieczone pulpety warzywne z marchewką, ciecierzycą i płatkami gryczanymi w aromatycznym sosie pomidorowym

60 min
4 porcje
646 kcal
pieczone pulpety warzywne z marchewką, ciecierzycą i płatkami gryczanymi w aromatycznym sosie pomidorowym
✍️ Opis autora:

Na pewno macie takie dni, że nie chce się wam gotować, myśleć o tym co ugotować, a tym bardziej iść na zakupy. W takich przypadkach zazwyczaj wykorzystuję to, co uda mi się znaleźć w szafkach i robię kotleciki lub placki, zadawalam się ekspresowym makaronem czy prostym risotto. Tak było, gdy pierwszy raz zrobiłam (podobne do dzisiejszych) pulpety warzywne. Lodówka świeciła pustkami, ale znalazło się trochę szpinaku i cukinia, a w szafce była puszka soczewicy i pomidorów. I wyszło tak dobre, ze za drugim razem był to już obiad zaplanowany, z tą różnicą, że do środka zamiast cukinii dałam marchewki i podanie było zdecydowanie bardziej wykwintne- awokado, zielona cebulka i jogurt – chyba najlepsze dodatki do orientalnego sosu pomidorowego.

Pulpety wychodzą bardzo smaczne i mają fajną konsystencję, nie są za mokre czy miękkie, ale nie są też suche. Po wyjęciu z piekarnika, na zewnątrz są chrupiące, a w środku mięciutkie. Ale ponieważ chciałam je podać z ryżem, dorobiłam sos pomidorowy, żeby nie było za sucho.

Sam sos też jest niezły: aromatyczny, delikatnie pikantny, z imbirem i cynamonem, idealnie współgra z pulpetami i resztą dodatków. Koniec końców wyszedł bardzo smaczny obiad i nawet Marek nie za wielki fan warzywnych eksperymentów, zjadł ze smakiem dokładkę.

Pieczone pulpety warzywne – wegetariańskie, bezglutenowe danie z ciecierzycą, płatkami gryczanymi i marchewką w aromatycznym sosie pomidorowym. Bogate w białko (18g na porcję) i błonnik, gotowe w zaledwie 20 minut aktywnego przygotowania. Kurkuma i pieprz cayenne wspierają odporność, a ciecierzyca dostarcza wartościowego białka roślinnego. Idealne na sycący obiad lub meal prep – świetnie smakują też następnego dnia. Podawaj ze świeżym szpinakiem i pełnoziarnistym pieczywem dla pełni smaku i wartości odżywczych.
🍽️ Obiady 📦 Meal prep 🤗 Comfort food 🌾 Bezglutenowe 💪 Wysokobiałkowe 🌾 Wysokobłonnikowe
20 min
Przygotowanie
40 min
Gotowanie
60 min
Łącznie

Zobacz pełny przepis

Ten przepis pochodzi z zewnętrznego bloga. Kliknij poniżej, aby przejść do oryginalnej strony.

Przejdź do bloga

Ocena

Oceń ten przepis

Zaloguj się, aby ocenić

Wartości odżywcze

Kalorie
Białko
Węglowodany
Tłuszcze

Składniki i porcje

Dostosuj liczbę porcji:
x
0.25x Oryginał: 4 porcji 10x
/27 składników zaznaczonych

Składniki dla :

x
porcji
/27
zaznaczonych

Podobne przepisy

Inne przepisy z podobnymi kategoriami

Buraczane kaszotto
🥛 Wegetariańska

Buraczane kaszotto

A co to? Oto buraczane kaszotto w 30 minut! Delikatnie poddusiłam buraki w towarzystwie jabłek w czerwonym winie, następnie kasza …

40 min
4
994
B
Burczymiwbrzuchu.pl
Obiady czwartkowe: Kotlety jajeczne i gratin z ziemniaków
🥛 Wegetariańska

Obiady czwartkowe: Kotlety jajeczne i gratin z ziemniaków

Pani prosi na obiad!Musztarda często jest po obiedzie, ale nie tym razem. Jako facetka ze stołówki zaserwuję Wam dziś obiecany …

60 min
5
911
B
Burczymiwbrzuchu.pl
Buraczane klopsiki
🥛 Wegetariańska

Buraczane klopsiki

Nie wiem czy też macie takie wspomnienia, ale u mnie w podstawówce, mniej więcej w środku lekcji zawsze przychodził jakiś …

90 min
4
1174
B
Burczymiwbrzuchu.pl
Wiosenne kaszotto jaglane z zieleniną, pomidorkami i kozim serkiem
🥛 Wegetariańska

Wiosenne kaszotto jaglane z zieleniną, pomidorkami i kozim serkiem

Wiosenne menu inauguruje kaszotto jaglane z czosnkiem niedźwiedzim (który można zastąpić szpinakiem), pomidorami i kozim serem.

45 min
3
372
E
Easyvege.pl