pieczone pulpety warzywne z marchewką, ciecierzycą i płatkami gryczanymi w aromatycznym sosie pomidorowym

Na pewno macie takie dni, że nie chce się wam gotować, myśleć o tym co ugotować, a tym bardziej iść na zakupy. W takich przypadkach zazwyczaj wykorzystuję to, co uda mi się znaleźć w szafkach i robię kotleciki lub placki, zadawalam się ekspresowym makaronem czy prostym risotto. Tak było, gdy pierwszy raz zrobiłam (podobne do dzisiejszych) pulpety warzywne. Lodówka świeciła pustkami, ale znalazło się trochę szpinaku i cukinia, a w szafce była puszka soczewicy i pomidorów. I wyszło tak dobre, ze za drugim razem był to już obiad zaplanowany, z tą różnicą, że do środka zamiast cukinii dałam marchewki i podanie było zdecydowanie bardziej wykwintne- awokado, zielona cebulka i jogurt – chyba najlepsze dodatki do orientalnego sosu pomidorowego.
Pulpety wychodzą bardzo smaczne i mają fajną konsystencję, nie są za mokre czy miękkie, ale nie są też suche. Po wyjęciu z piekarnika, na zewnątrz są chrupiące, a w środku mięciutkie. Ale ponieważ chciałam je podać z ryżem, dorobiłam sos pomidorowy, żeby nie było za sucho.
Sam sos też jest niezły: aromatyczny, delikatnie pikantny, z imbirem i cynamonem, idealnie współgra z pulpetami i resztą dodatków. Koniec końców wyszedł bardzo smaczny obiad i nawet Marek nie za wielki fan warzywnych eksperymentów, zjadł ze smakiem dokładkę.
Zobacz pełny przepis
Ten przepis pochodzi z zewnętrznego bloga. Kliknij poniżej, aby przejść do oryginalnej strony.
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Buraczane kaszotto
A co to? Oto buraczane kaszotto w 30 minut! Delikatnie poddusiłam buraki w towarzystwie jabłek w czerwonym winie, następnie kasza …
Obiady czwartkowe: Kotlety jajeczne i gratin z ziemniaków
Pani prosi na obiad!Musztarda często jest po obiedzie, ale nie tym razem. Jako facetka ze stołówki zaserwuję Wam dziś obiecany …
Buraczane klopsiki
Nie wiem czy też macie takie wspomnienia, ale u mnie w podstawówce, mniej więcej w środku lekcji zawsze przychodził jakiś …
Wiosenne kaszotto jaglane z zieleniną, pomidorkami i kozim serkiem
Wiosenne menu inauguruje kaszotto jaglane z czosnkiem niedźwiedzim (który można zastąpić szpinakiem), pomidorami i kozim serem.