Pieczone skórki z bobu czyli skwarki, chrupki albo chipsy – zero waste z pełną gębą!
Niekoniecznie zawsze wdrażam podejście zero waste u siebie w kuchni. Zazwyczaj, jeżeli już to robię to po prostu wszelkie obierki i resztki odkładam by móc ugotować swój idealny, roślinny, resztkowy bulion. Czasem jednak lubię upiec liście kalafiora, zrobić szybką surówkę z podstawy brokułu czy właśnie wykorzystać skórki po blanszowanym/gotowanym bobie. Czy to w przypadku mojego przepisu na falafele, na złoty bób z patelni czy po prostu po zjedzeniu gotowanego, pieczone skórki z bobu to idealny pomysł na przekąskę, posypkę lub dodatek. Są mięsiste, soczyste, chrupiące, pełne smaku a najlepsze (a może i najgorsze), że nie można przestać ich jeść! Spróbujcie sami i się przekonajcie.
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Orzeszki sojowe – przepis
Orzeszki sojowe są idealne na imprezę lub do filmu, co więcej dobrze zastępują chipsy i popcorn. Mocno chrupią i w …
Paszteciki ze szpinakiem
Paszteciki ze szpinakiem są proste i szybkie do zrobienia, o ile składniki wyjmiemy wieczorem do rozmrożenia. Na następny dzień wystarczy …
Guacamole (wegańskie, keto)
Podstawowy przepis na guacamole czyli meksykańską pastę z awokado, a także jak je urozmaicić dodatkami. Sprawdź, która wersja najbardziej...
Focaccia tradycyjna (wegańskie)
Focaccia to włoskie pieczywo polane oliwą z dodatkiem soli i rozmarynu. Idealne jako przekąska na imprezy, jako dodatek do potraw …