Czy jest coś lepszego od plasterka pieczonego tofu? Tak, kilka plasterków! Jak ja lubię to połączenie delikatnego tofu z pikantnym, czosnkowym i lekko słodkim smakiem marynaty… naprawdę wciąga i uzależnia. To co widzicie na zdjęciu, zaraz po sfotografowaniu zostało pożarte przeze mnie w kilka chwil. Nie miało okazji prężyć się na kanapce lub w sałatce, dlatego na następny raz będę miał nauczkę, że pieczone tofu w tak pysznej marynacie musi być przygotowywane w hurtowych ilościach. Muszę wrócić do kuchni i zrobić kolejną partię, bo chleb z mąki gryczanej już czeka na jego przyjęcie.
Sos sriracha dałem jako opcjonalny składnik, ale naprawdę warto go użyć lub ewentualnie w jego miejsce dać ostrą paprykę, ponieważ tofu marynowane zyska na charakterze.
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Sałatka z kapusty pekińskiej z oliwkami i suszonymi pomidorami
Pyszna sałatka z kapusty pekińskiej która doskonale pasuje jako dodatek do obiadu. Oliwki i suszone pomidory świetnie ją uzupełniają :)
Sałatka z ryżem, batatem, szparagami i truskawkami
Sałatka z ryżem, szparagami, pieczonymi batatami i truskawkami. Kolorowo i przepysznie. Zdrowo i pożywnie.
Zielone curry ze szparagami, groszkiem i ciecierzycą
Zielone curry to tradycyjne danie kuchni tajskiej, które za sprawą kolendry, imbiru i trawy cytrynowej jest bardzo aromatyczne i po …
Sałatka z dynią, ciecierzycą, jabłkiem i orzechami
Pojawiają się pierwsze dynie, więc czas rozpocząć #dyniowelove! Co mnie bardzo zdziwiło, na blogu są tylko 4 przepisy z jej …