W Tel Avivie jest pewne miejsce, do którego mogłabym ciągle wracać i nigdy się nim nie znudzić, chociaż serwują jedno i to samo danie. Wszystko jest tam na swoim miejscu: goście swobodnie jedzący i oblizujący palce przy rozgrzanych stolikach, zapach świeżych ziół i warzyw wydobywający się z kuchni oraz danie główne, czyli pieczony w całości, złocisty kalafior.
Pieczony kalafior nabiera cudownego, orzechowego aromatu, o czym wielokrotnie już pisałam. Po upieczeniu można z niego zrobić zupę, pastę albo tak jak Eyal Shani w swojej restauracji Miznon, podać go w całości z dodatkiem kremowego sosu z tahiny. Tak przygotowany jest chyba najlepszym możliwym daniem na piknik lub spotkanie z przyjaciółmi – wyobraźcie sobie, że stawiacie przed wszystkimi gorącego kalafiora, a każdy odrywa p…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Sushi z ogórkiem, wegańskie
Sushi z ogórkiem, czyli kolejna odsłona wegańskiego sushi, tym razem chyba z klasyką, ogórkiem i sałatą. Jak już pisałam ostatnio …
Sos serowy z ziemniaka, ale bez sera!
Wygląda jak sos serowy, smakuje jak sos serowy.. ale sera wcale tam nie ma! Sos serowy z ziemniaka jest naprawdę …
Moskole – góralskie placki z gotowanych ziemniaków (wegańskie)
Moskole to wegańskie placki z gotowanych ziemniaków. Z zewnątrz chrupiące, w środku miękkie, rewelacyjnie smakują z masłem czosnkowym!
Kotlety jaglane z soczewicą, wegańskie
Kotlety są delikatnie chrupiące i miękkie w środku. Są tak dobre, że prawie nie było czego smażyć gdy zaczęłam się …